A kis- és középvállalatok fejlesztését célzó új pályázati felhívások a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében még ebben a hónapban megjelennek.

Erről Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára egy konferencián csütörtökön Budapesten, a Vállalati fejlesztési lehetőségek 2016 – párbeszéd a GINOP programokról és a fejlesztési fókuszterületekről címmel, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és az MKB Bank közös rendezvényén.

Kiemelte, hogy jelentősen hozzájárul az ipar fejlesztéséhez a négy új pályázat. Az új GINOP-pályázatok között hamarosan megnyílik 6 milliárd forintos keretösszeggel a logisztikai szolgáltató központok vagy 20 milliárd forint keretösszeggel a kkv-k, beszállítói integrátorok támogatása. A GINOP minden pályázata, a jelenleg átdolgozás alatt álló felfüggesztettek is megjelennek június végéig.

Hangsúlyozta, hogy az Irinyi Terv végrehajtásával 2020-ra az Európai Unió legiparosodottabb államai közé tartozik majd Magyarország. A stratégia egyik célja, hogy a bruttó hazai termékben (GDP) a jelenlegi 23,5 százalékról 30 százalékra emelkedjen 2020-ig az ipar aránya. Emellett az ipar egyoldalú függését a járműgyártástól és a hozzá kapcsolódó beszállítói iparágaktól csökkenteni kell, a többi ágazatot is meg kell erősíteni, a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés biztosítása érdekében.

Kiemelte, hogy az iparstratégia fő fejlesztési iránya a nemzeti ipart tovább erősíti, az innovációra jelentősen épít, az új munkahelyek létrehozását segíti, a hazai vállalatok verseny- és exportképességét támogatja. Az Irinyi tervben kiemelt ágazatok között a járműgyártás mellett a zöldgazdaságot említette, és az egészséggazdaság vagy a speciális jármű- és gépgyártás, az it-szektor (infokommunikációs és távközlési), az élelmiszeripar vagy a védelmi ipar fejlesztését elengedhetetlennek nevezte.

Cseresnyés Péter, az NGM munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kifejtette, hogy a kormányzati intézkedések hatására több mint 500 ezerrel nőtt a foglalkoztatás 2010-óta, ezen belül a versenyszférában jött létre több mint 330 ezer munkahely. A foglalkoztatási támogatásokra is a GINOP-ból lehet pályázni. Mintegy 40 milliárd forintos keret áll rendelkezésre a 25 év alatti tartósan regisztrált munkanélküliek számára képzésekre és kompetenciafejlesztésekre az ifjúsági garancia programban. A programokban mintegy 26 ezer fő vett részt 2016 március közepéig. Egy másik, úgynevezett gyakornoki programban a fiatalok foglalkoztatásának ösztönzése bér és járuléktámogatással, cégen belüli mentorálással valósul meg 15 milliárd forint keretösszeggel. Előreláthatólag 500-4500 projektet támogatnak majd, várhatóan augusztusban indul a program. Az Út a munkaerőpiacra program keretében támogatják a munkaerőpiacon hátrányos helyzetűek foglalkoztatási lehetőségeit, 2018 végéig több mint 110 milliárd forint áll rendelkezésre.

Szólt arról is, hogy a közfoglalkoztatottak mintegy 15 százaléka lép át a munkaerőpiacra, míg ez az arány 7 százalékos volt 2010-ben. A kormány hosszú távú célja, hogy minél többen munkából tudjanak megélni és kevesebben szoruljanak segélyekre.

Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója arról beszélt, hogy először 2017-ben jelentkezhet az uniós pályázatok hatása, mivel 2016 második felében várhatóak a tényleges kifizetések. Rámutatott, hogy a vissza nem térítendő uniós támogatások, és az azokat kiegészítő kedvezményes források, így az nhp együtt utoljára ebben az évben segíti a vállalkozásokat.

(forrás: kormany.hu, MTI)