Az idén is elindítja a kormány az 50 millió forintos keretösszegű roma kulturális pályázatot.

Ezt Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára közölte az MTI-vel.

A nemzetközi roma nap alkalmából elmondta, hogy a kormány kiemelten kíván támogatni minden olyan kezdeményezést, amely a roma kultúra megismerésére irányul, ezért indították útjára ötödik alkalommal a roma kulturális pályázatot.

Kifejtette, hogy a pályázat keretösszege 50 millió forint, beadási határideje április 20-a. Két célja van, az egyik, hogy a roma művészek bemutathassák alkotásaikat a többi közt kiállításokkal, irodalmi, zenés estekkel, filmbemutatókkal, táncelőadásokkal, a másik pedig, hogy lehetőséget biztosítson kulturális események, fesztiválok, roma napok, ünnepségek támogatására.

Hozzátette, hogy úgy gondolják, több célt is megvalósíthatnak ezek a programok. Egyrészt közelebb hozhatják a többségi társadalomhoz a romák művészetét, meg tudják mutatni, hogy „milyen kincsek rejlenek” a roma kultúrában, és átélhetővé tudják tenni ezeket a többségi társadalom számára, ezáltal erősítve az összetartozás és a közösségteremtés kultúráját.

Felhívta a figyelmet, hogy a roma kultúra régóta szerves része a magyarnak, sőt, érvényessége „nem áll meg” a Kárpát-medence határainál, alkotásai egyetemes értékeket is közvetítenek. Rá kell irányítani a figyelmet arra is, hogy nagyon sok fiatal roma művész él jelenleg is az országban, és gazdagítja a magyar kultúrát. A roma kultúrával kapcsolatban nemcsak a képzőművészetet, hanem egyebek mellett a gasztronómiát és az öltözködés jelentőségét is ki kell emelni.

Czibere Károly szerint a roma kultúrát „a maga varázslatos sokszínűségében” kell bemutatni a többségi társadalomnak, mert ez egyszerre erősíti a romák identitását és a többségi társadalom elfogadását, „a közös út építését”.

(forrás: kormany. hu, MTI)