A 2016/17-es tanévtől nőnek az ösztöndíjak és többen kaphatnak kiegészítő támogatást.

A 2015/2016-os tanévben Magyarországról kiutazó Erasmus ösztöndíjasoknak több mint 20%-a részesült szociális támogatásban. A program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány tájékoztatása szerint a következő tanévtől még több szempontot figyelembe véve támogatják azokat a hallgatókat, akik korábban nem engedhették meg maguknak, hogy külföldön tanuljanak. A hátrányos helyzetű diákok mellett a fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg hallgatók is igényelhetnek kiegészítő támogatást, ezáltal még tovább bővülhet a programban résztvevők köre.

A 2016/17-es tanévben 49 magyarországi felsőoktatási intézményben lesz lehetőségük a fiataloknak arra, hogy részt vegyenek az uniós támogatású Erasmus+ programban, és legalább egy félévig külföldi partnerintézményben tanuljanak, illetve szakmai gyakorlatot végezzenek. A nagy hagyományokkal rendelkező, világszerte ismert és elismert program ösztöndíjasai ugyanazokat a jogokat élvezhetik kint tartózkodásuk során, mint az ottani hallgatók. Tandíjat és egyéb költségeket nem kell fizetniük, viszont olyan tudással és élményekkel gazdagodhatnak, amelyek későbbi karrierjüket is jelentősen meghatározhatják. Küldő intézményük pedig a külföldön végzett tanulmányaikat a képzési programjuk részeként köteles elismerni.

A következő tanévben várhatóan több mint 4100 magyar hallgató vehet részt a programban. Közülük 900-an szakmai gyakorlatukat tölthetik külföldi cégeknél, vállalatoknál vagy szervezeteknél; 3200-an pedig egyetemi tanulmányaikat folytathatják nemzetközi környezetben a program támogatásával.

A Tempus Közalapítvány tájékoztatása szerint a 2016/2017-es tanévtől a korábbinál magasabb ösztöndíjat kapnak a magyar Erasmus hallgatók. Célországtól függően havi 400-600 euró támogatásban részesülhetnek, emellett a rászoruló diákok szociális alapon havi 100 euró kiegészítő támogatást is igényelhetnek. Ennek szempontrendszerét a közelmúltban kibővítették, amitől azt várják, hogy a hátrányos helyzetben lévő hallgatók is egyre nagyobb számban kapcsolódnak be a programba.

Az Erasmus+ program további újdonsága, hogy a hallgatók számára ingyenes online nyelvi szintfelmérést, illetve nyelvtanulási lehetőséget biztosít a mobilitás során. Az eddigi angol, német, francia, olasz, spanyol és holland nyelven túl a következő tanévtől már cseh, dán, görög, lengyel, svéd, valamint portugál nyelven is elérhető a szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy a fiatalok még felkészültebben érkezhessenek meg a választott országba.

(forrás: tka.hu)