A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására 2016. július 1-jétől 5 milliárd forint keretösszeggel induló vissza nem térítendő támogatást biztosít.

Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár számolt be az Öko City kiállításon tartott sajtótájékoztatón, 2016. április 6-án a 2014-ben indult Otthon Melege Program legújabb alprogramjának részleteiről.

A kormány számára alapvető fontosságú, hogy a családokat olyan programokkal támogassa, amelynek köszönhetően érzékelhető mértékben csökken a háztartások energiafelhasználása. Eddig közel 17 milliárd forint keretösszegben biztosított támogatást a 2014 szeptemberében indult Otthon Melege Program, melynek eredményeként mára több mint 85 ezer háztartás energiahatékonysága javult.

A családi házak energetikai korszerűsítése és felújítása a legújabb alprogram célja. Ennek során az épületek homlokzati nyílászáróinak cseréje, homlokzatok hőszigetelése, épületgépészeti rendszerek (pl. kazánok, radiátorok) energia-megtakarítást eredményező cseréje, illetve felújítása és az épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítása (napelemes rendszerek, napkollektoros rendszerek, biomassza kazánrendszerek kiépítése) támogatható.

Szabó Zsolt szólt arról, hogy régiónként történik épületszám/régió arányban megosztva az alprogram meghirdetésekor rendelkezésre álló 5 milliárd forintos keretösszeg elosztása. A Az arányosan elérhető CO2 megtakarítás figyelembevételével rangsorolják a vissza nem térítendő támogatásban részesíthető pályázatokat.

Az alprogram keretében a keretösszegre való tekintettel vissza nem térítendő támogatás kizárólag a hagyományos technológiával 1996 előtt épült és 1995. december 31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező, egy lakásos, legfeljebb 135 m2 fűtött alapterületű, a pályázatot benyújtó magánszemély tulajdonában álló és a pályázat benyújtását megelőzően használatban lévő (lakott) családi házak energetikai korszerűsítésére nyújtható.

Az elszámolható költségek 40-55%-ára igényelhető a támogatás a megvalósítandó fejlesztés összetettségétől függően, ezzel ösztönözve az épületek komplex fejlesztését. 2,5 millió forint az igényelhető támogatás maximális összege. Támogatási kérelmeiket az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek 2016. július 1-jétől a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújthatják be a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton.

A pályázati útmutató megtekinthető a www.kormany.hu oldalon 2016. április 7-től.

Az Otthon Melege Program keretében meghirdetett pályázati konstrukciók célja, hogy a lakosságot az ország egész területén gyors, megfelelő intenzitású támogatáshoz juttassák. A támogatások felhasználásával a lakossági energia-felhasználás hatékonysága jelentősen javulhat, a hazai szén-dioxid-kibocsátás csökkenhet, mindez a hazai klímavédelmi és energiahatékonysági célok eléréséhez nagymértékben hozzájárul.

(forrás: kormany.hu, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)