A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Herman Ottó Intézet ismét meghirdette a helyi gazdaságfejlesztést célzó programsorozatát a Tokaj-Hegyalján és a Balatonnál működő szervezetek támogatására.

A „Szelíd térségfejlesztési modellek a gyakorlatban II.” program 85 millió forintos költségvetési forrásból valósul meg.

A Herman Ottó Intézet által koordinált innovatív program kisléptékű, gazdaságfejlesztési célú projektek megvalósításához járul hozzá a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet településein. A helyi szereplők támogatható kezdeményezései illeszkednek a 2014-2020-as uniós ciklus operatív programjainak céljaihoz, és jó gyakorlatként az ország más részei számára is mintául szolgálhatnak.

Egy projekt megvalósítására legalább 1 millió forint, legfeljebb 6 millió forint támogatás adható, amely az összes elszámolható költség 90 százalékát fedezheti.
Az idei felhíváshoz kapcsolódó dokumentumok az http://www.hoi.hu/node/596119 linken érhetőek el.

A térségi és helyi gazdaságfejlesztésben, agrár-, közösség- és vidékfejlesztésben érdekelt mikro- és kisvállalkozások, önkormányzatok, civil szervezetek, szövetkezetek jelentkezési határideje 2016. április 17. (vasárnap).

A nagysikerű programsorozat 2015-ös első ütemében elnyert források számos helyi szereplő beruházásaiban hasznosultak. A Tokaj Nobilis Szőlészeti és Borászati Kereskedelmi Bt. új gépeket szerzett be palackos erjesztésű pezsgő készítéséhez, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület termékeinek közös csomagolást és egységes megjelenést alakított ki, a Szóládi Református Egyházközség közösségi gyümölcsfeldolgozó műhelyt épített.

(forrás: kormany.hu, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)