Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának meghallgatásán az agrárium elmúlt egy évéről számolt be.

Elmondta, hogy rekordot ért el a magyar mezőgazdaság 2014-ben, hiszen a tavalyi 2410 milliárd forintos összeggel minden idők legmagasabb kibocsátási értékét érte el az ágazat.

Kiemelte, hogy a gazdáknak mindebben nagy szerepe volt, és annak is, hogy megfelelő időben biztosította a támogatásokat az állam.

Kijelentette, hogy helyt állt a mezőgazdaság 2015-ben is, növekedett az állatállomány. Bár idén hazánkat a rendkívüli meleg időjárás jellemezte és az agrárium helyzetét az embargó is nehezítette, de még így is egy közepes eredménnyel lehet számolni. Aláhúzta, hogy sikerült összességében elérni a célokat, mert folytatódott a kibocsájtási növekedés. A szarvasmarha létszám tovább gyarapodott 2015-ben, és emelkedett a baromfilétszám is. A „Több munkahelyet a mezőgazdaságban!” program keretében 212 milliárd forint többlettámogatásban részesül az állattenyésztés 2020-ig.

Jelentős eredménynek nevezte az áfa csökkentését. Kiemelte, hogy sertéstőkehús áfája is csökken 2016 januárjától.  Elmondta, hogy az orosz embargó miatt hazánk nehéz helyzetbe került, valamint a tejágazatban kedvezőtlen a helyzet, de megragadtak minden lehetőséget, hogy megoldást találjanak. Folyamatosan új piacokat keresnek, és folyamatos tárgyalásokat folytatnak az EU-ban a magyar gazdatársadalom megsegítéséért.

Sikeresnek nevezte a sertésstratégiát, hangsúlyozta, hogy a sertésállomány növekszik, és emelkedik a sertéstartással foglalkozó cégek száma is. Leszögezte, hogy a sertéskampányt folytatja a minisztérium.

A GMO mentes szójatermesztésről azt mondta, hogy cél, hogy továbbra is növekedjenek ezek a termőterületek. Másfél év alatt másfélszeresére nőttek ezek a területek. A Földet a Gazdáknak Programról kiemelt feladatkent beszélt. Ma 7800 haszonbérleti szerződés van Magyarországon, és a gazdák érdekeit figyelembe vevő árverések is hamarosan elindulnak.
Kiemelte, hogy nincsenek erdők, valamint természetvédelmi területek, amelyeknek az eladását jogszabályok korlátozzák az értékesítésre bocsátott területek között. Az összes állami föld mintegy 20 %-át hirdetik meg eladásra, döntő többségben 10 hektár alattiak a területek.

Elmondta az élelmiszerlánc felügyelettel kapcsolatban, hogy a legfőbb törekvés az élelmiszerbiztonság, valamint a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása. Hangsúlyozta, hogy kiemelt figyelmet fordít az ellenőrzésekre a NÉBIH, amelyek igazán sikeresnek mondhatók.

Szólt arról is, hogy egy év alatt a háromszorosára emelkedett a NÉBIH ismertsége. Leszögezte, hogy nyilvánosságra hozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzései eredményeit azért, hogy visszatartó erejük legyen valamint, hogy mindenről tájékoztatást kapjon a lakosság.

Elmondta, hogy az idei OMÉK a helyi termék éve keretében zajlott, ahol kiállítói rekord született. A Földművelésügyi Minisztérium fenntartásába tartozó szakiskolákkal kapcsolatban megemlítette, hogy az agrártanulmányok iránt növekszik az érdeklődés.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)