Olyan európai uniós jogszabály, mely a magyar otthonok rezsicsökkentő felújításának vissza nem térítendő forrásokból való támogatását tiltaná, nincs, vagyis a lakossági energetikai pályázatokra van uniós pénz.

Ezt a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) közölte csütörtökön az MTI-vel, Walter Deffaa-ra, az Európai Bizottság Regionális Főigazgatóságának vezetőjére hivatkozva.

A MEHI az Európai Bizottság álláspontját azután kérte a témában, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter október elején úgy nyilatkozott, hogy azért, hogy  csökkenjenek az állam dologi kiadásai, uniós pénzből nem lesz lakossági energia-korszerűsítési program, csak állami intézményi program.  Azt mondta, hogy részben a rezsicsökkentéssel, részben banki eszközökkel nyílik majd lehetősége energiakorszerűsítésre a lakosságnak.

Már ekkor jelezte az energiahatékonysági intézet. hogy lakossági energiahatékonysági pályázatokra szükség van, csütörtöki közleményük szerint pedig megerősítette az Európai Bizottság Regionális Főigazgatóságának vezetője, hogy a brüsszeli testület szerint uniós forrásokból támogatni az épületek energiahatékonysági felújítását, beleértve a lakosságot is nemcsak lehetséges, de egyben kiemelten fontos is.

A közlemény szerint írásban is egyértelművé tette Walter Deffaa főigazgató a MEHI kérdésére, hogy mind a lakossági szektor, mind a középületek energiahatékonysági felújítására vonatkozó vissza nem térítendő beruházási támogatásokat tartalmazza és elhatárolja a Brüsszel által idén februárban elfogadott Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP).

A közleményből kiderül, hogy a kormány álláspontját is tükröző operatív program szerint két forrás kombinálásával történik a magyar lakások energiahatékonysági felújítása.  A vissza nem térítendő részt a KEHOP finanszírozza, és ezt kiegészítik a Gazdasági és Innovációs Operatív Program (GINOP) pénzügyi eszközei visszatérítendő támogatások formájában.

Az intézet szerint a magyar hatóságok felelőssége az operatív programok végrehajtása. Csak egy hivatalos programmódosítás benyújtása és annak Brüsszel általi elbírálása és jóváhagyása után lehetséges az operatív programoktól eltérni, amely hosszú hónapokba telik.

(forrás: MTI, InfoRádió.hu‎)