Jelentősen megemelt, havi 100.000 Ft ösztöndíjban részesülnek a Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogram (CEEPUS) keretében Magyarországra érkező hallgatók a 2016/2017-es tanévtől.

Emellett a program éves költségvetése is tovább emelkedik, a következő tanévre 650 ösztöndíj-hónapnyi keretet, összesen 70 millió forintot ajánlott fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma a partnerországokból érkező vendéghallgatók és -oktatók fogadására. Ezáltal a következő tanévtől minden eddiginél magasabb összegű támogatási keret biztosítja a közép-európai regionális tapasztalatszerzést. A 2016/2017-es tanévben 25 magyarországi egyetem és főiskola vesz részt összesen 57 nemzetközi CEEPUS hálózatban.

A tavaly csaknem duplájára emelt költségvetés hatásai idén egyértelműen megmutatkoznak a programban. Egyrészt a beutazó ösztöndíjasok száma emelkedik jelentősen: míg az elmúlt években az évi 326 ösztöndíjhónap mintegy 200 fő beutazót engedett meg, addig az idei 600 ösztöndíjhónappal már 400 főt fogadhatunk. Emellett idén hat hálózatban koordinációs találkozó segíti a partnerek szakmai együttműködését, valamint hét nyári egyetem is megvalósulhat a hálózatokon belül, például digitális képalkotás, halászat, matematika, migráció vagy zöld csomagolás témában.

A CEEPUS programmal olyan országokba is lehetőség van pályázni, ahova egyébként kevesebb ösztöndíj-lehetőség áll rendelkezésre, például Albániába, Koszovóba, Moldovába vagy Montenegróba. A kiutazók ösztöndíját a fogadó ország fizeti. Az egyes országok aktuális rátáiról a központi iroda honlapjáról (www.ceepus.info) tájékozódhatnak az érdeklődők.  A hallgatói és oktatói mobilitásokra az őszi félre szólóan 2016. június 15-ig, a tavaszi félre szólóan 2016. október 31-ig lehet pályázni

Az ún. Freemover pályázattípusban bármely tagország egyetemének vagy főiskolájának hallgatója vagy főállású oktatója pályázhat a többi tagország felsőoktatási intézményébe – ösztöndíjra és tandíjmentességre így is jogosultak a nyertes pályázók.

A Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogram sajátossága, hogy a partnerintézmények tematikus hálózatokat alkotnak, és a résztvevők szoros szakmai kapcsolatokat ápolnak egymással, ami hatékony együttműködést eredményez. A program hallgatói és oktatói mobilitások lebonyolítására, speciális kurzusok, koordinációs találkozók, csoportos hallgatói tanulmányutak szervezésére nyújt lehetőséget, amelyek hosszú távú szakmai együttműködések kialakulását támogatják a számos egyedi vonással rendelkező térségben, ezzel is segítik Közép-Európa stratégiai szerepének erősödését.

A CEEPUS programban jelenleg a térség 16 országa vesz részt. Az ösztöndíjat 1993-ban kormányközi megállapodással hozták létre az alapítók oktatási miniszterei, Magyarország az alapító tagok között szerepel.

(forrás: tka.hu)