A Földművelésügyi Minisztérium a jövő évtől egy új, ötéves agrár-környezetgazdálkodási programot indít kertészeti ágazat számára, amely további 15 milliárd forint támogatási lehetőséget biztosít a gazdálkodóknak.

Erről Kis Miklós Zsolt beszélt pénteken, Kecelen.

Az államtitkár ismertette, hogy már 78 milliárd forint összegű igény érkezett be a jelenleg is futó agrár-környezetgazdálkodási programban kertészeti pályázatokra, ültetvényekre, és eddig 41 milliárd forint támogatásról született döntés. A plusz 15 milliárd forintos támogatási lehetőség 2017. január 1-jétől 2021 végéig a fennmaradó igények kielégítését szolgálná. Hozzátette, hogy a tárca az állattenyésztők számára is tervezi egy új agrár-környezetgazdálkodási pályázat kiírását.

Elmondta, hogy eddig nem sok pályázat érkezett a kertészeti ágazat számára megjelent négy pályázati felhívás közül a gyógy- és fűszernövények termesztésére kiírt 3 milliárd forintos keret terhére. Azt itt fennmaradó támogatási összeget ezért a kertészeti ágazaton belül átcsoportosítják. Az üvegházak, fóliaházak létesítésére megnyitott 22,5 milliárdos keretösszegű pályázatra eddig több mint 30 milliárd forint összegű támogatási kérelem érkezett, de még mindig nyitva áll a támogatási lehetőség, akárcsak a gombaházak és hűtőházak létrehozására kiírt pályázat.

Közölte, hogy a pályázatokat ültetvénytelepítésre is várják még, erre 19 milliárd forint áll rendelkezésre, eddig 333 kérelem érkezett be, összesen 10 milliárd forint összegű igénnyel. A kisüzemek fejlesztésére 14 milliárd forint áll rendelkezésre, egyelőre 661 kérelem érkezett be 3 milliárd forint összegű igénnyel. A tárca az itt fennmaradó összeget a kertészeti gépbeszerzés keretének növelésére csoportosítja majd át, utóbbira így több mint 15 milliárd forint lesz majd. Az élelmiszerfeldolgozás területén is lehet még pályázatokat beadni, eddig több mint 800 támogatási kérelem érkezett mintegy 132 milliárd forint értékben a rendelkezésre álló 150 milliárd forintra.

Hozzátette, hogy azoknak nyújt lehetőséget az öntözésfejlesztési támogatás 50 milliárd forintos összege, akiknek tizenkét évnél idősebb ültetvényük van. Ezen belül a fiatal gazdák számára különítettek el 8 milliárd forintot. A meglévő öntözőrendszerek fejlesztéséhez 11 milliárd forintos keretet biztosítanak, és közvetlenül a korszerűsítést és az öntözőterületek növelését szolgálja több mint 20 milliárd forint.

Elmondta, hogy a pályázatokat minden egyes esetben a rendelkezésre álló pénzösszeg többszöröséig engedik benyújtani, hiszen nem a leggyorsabb, hanem a legjobb pályázatokat szeretnék támogatni. Beszélt arról is, hogy tervezik egy olyan pályázat meghirdetését, amellyel az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó kockázatok megelőzését segítő beruházásokat tudják támogatni.

Ismertette, hogy az úgynevezett diverzifikációs pályázatok keretében megnyílik a lehetőség minden olyan mezőgazdasági termelő előtt, aki szeretné vállalkozását nem mezőgazdasági tevékenységekkel is bővíteni. Kétféle lehetőség lesz ezeknek a pályázatoknak a finanszírozására 50 milliárd forint összegű pályázati forrással. Emellett új lehetőségek nyílnak ősszel a fiatal agrárgazdálkodók számára is.

(forrás: kormany.hu, MTI)