A Miniszterelnökség 2016. június 6-án meghirdetett felhívásának köszönhetően újabb, mintegy 19,68 milliárd forint keretösszegre pályázhatnak a mezőgazdasági termelők és csoportjaik.

A Vidékfejlesztési Program „Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése” című pályázat keretében juthatnak támogatáshoz a gazdálkodók.
A most megjelent felhívás elsődleges célja a magyar mezőgazdaság versenyképességének javítása a megtermelt szántóföldi termények tárolási és szárítási kapacitásainak, valamint erőforrás-hatékonyságának biztosításával.

A pályázat keretében terményszárító létesítésére, maximum 5000 tonna termény tárolásához szükséges terménytároló-kapacitás, valamint univerzális magtisztítók, elő- és utótisztítók kialakítására nyílik lehetőség. Az ügyfelek egyéni projekt esetén maximum 100 millió forint, kollektív projekt esetén pedig maximum 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.

Az érintettek a pályázati felhívás részleteiről a www.szechenyi2020.hu weboldalon tájékozódhatnak. Kizárólag elektronikus úton nyújthatóak be a pályázatok a www.mvh.gov.hu weboldalon 2016. augusztus 5. és 2018. augusztus 6. között. Az első értékelési határnap 2016. október 5. Ezen időszak alatt benyújtott projektek együttesen kerülnek elbírálásra.

A terménytárolók, szárítók és tisztítók építésére és korszerűsítésére kiírt felhívással együtt ez idáig a Vidékfejlesztési Program keretében összesen 32 darab pályázat jelent meg.
A Miniszterelnökség eddig mintegy 845 milliárd forintot hirdetett meg a rendelkezésre álló mintegy 1300 milliárd forintos keretből a gazdálkodók számára, amely a teljes keret közel kétharmada.

(forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség)