A legfontosabb üzenet, melyet közvetíteni kell a fiatalok fel, hogy van jövőjük Magyarországon.

Erről Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszélt..

Kiemelte, hogy az ifjúságpolitikában az egymás felé fordulást és az odafigyelést kell megvalósítani, a fiatalokhoz el kell juttatni az információkat és azt is meg kell hallgatni,amit ők mondanak.

Elmondta, hogy az egyik legfontosabb kérdés, mely érinti a fiatalok jövőjét, az elhelyezkedés és az egzisztencia megteremtése, Ifjúsági garancia program ezért indult, amely segíti a pályakezdők elhelyezkedésé. A program által már több mint 23 ezer, hónapok óta munkát kereső fiatal tudott a elhelyezkedni. A cél kiterjesszék a támogatást valamennyi 25 év alatti fiatalra 2018-ig.

Beszélt a Nemzeti tehetség programról is, amelyre kétszer akkora összeget fordítanak ebben az évben, mint eddig, így a korábbi 1,4 milliárd forint helyett 2,8 milliárdot. Ebből finanszíroznak tanulmányi versenyeket és egyedi ösztöndíjakat is. A program üzenete, hogyha tehetséges vagy, akkor megkapod az ehhez szükséges támogatást.

Kiemelte még a fiatalokat támogató programok közül az „újratöltött” Új nemzedék programot, amely októberben indul, és mintegy öt milliárd forintot fordítanak rá. A program feladata, hogy fiatalokhoz az őket érintő információkat eljutassa, például a családi otthonteremtési kedvezményről, a gyed extráról vagy a munkahelyvédelmi akcióról. Az Új Nemzedék Központ országszerte húsz közösségi teret működtet.

(forrás: kormany.hu, MTI)