Összesen több mint 8000 fiatal termelőt támogatott mintegy 97 milliárd forinttal a kormány, amelyet a nyertes pályázók az induló gazdaságok fejlesztésére és versenyképességük növelésére fordíthatnak

A Miniszterelnökség ötödik alkalommal írt ki pályázatot a fiatal gazdák számára, az ifjú, képzett agrárvállalkozók helyzetbe hozása és a 2007-2013-as uniós fejlesztési időszak maximális forráskihasználása céljából.

Ennek köszönhetően mintegy 97 milliárd forinttal összesen több mint 8000 fiatal termelőt támogatott a kormány, amelyet a nyertes pályázók az induló gazdaságok fejlesztésére és versenyképességük növelésére fordíthatnak.

A Miniszterelnökség, azokat a 18 és 40 év közötti ifjú gazdákat jelölte meg a pályázatok célcsoportjaként, akik először kezdenek gazdálkodni mezőgazdasági üzem vezetőjeként, rendelkeznek megfelelő szakmai tudással, végzettséggel, és vállalták, hogy egyéni vállalkozóként vezetik gazdaságukat legalább 5 évig.

A támogatás hozzájárul a vállalkozás elindításához, a birtokszerkezet átalakításához, a mezőgazdaságban dolgozók korösszetételének javításához és a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez.

A Miniszterelnökség 100 pontnál húzta meg a minimálisan elérendő ponthatárt a 2015. május 18. és június 1. között újra megnyitott pályázat esetében. Több mint 3000 ifjú agrárszakember növelheti gazdasága versenyképességét a jelenleg rendelkezésre álló mintegy 37,8 milliárd forint uniós forrásból.

Az Irányító Hatóság továbbá döntött a kifizetési kérelmek benyújtási határidejének meghosszabbításáról is a 2007-2013 programozási időszak támogatásainak maximális forrásfelhasználása érdekében.

Ennek értelmében 2015. szeptember 30. helyett 2015. október 21-ig lesz idejük elkészíteni és benyújtani a kérelmet a nyertes gazdálkodóknak.  Ezt követően még az idei évben megkapják a nyertes pályázók a támogatás 90 százalékát, és 2016-ban kerül sor a maradék 10 százalék kifizetésére.

A fiatal gazdák támogatása fontos célkitűzés a 2014-2020-as vidékfejlesztési programban is. A vidék munkahelyteremtő és megtartó-képességét erősíti a munkaerő-igényes ágazatokba történő intenzív forrásbevonás, valamint a mezőgazdaságból élők számára stabil jövedelmet biztosít.

Az új ciklusban a Vidékfejlesztési Program keretében 38 milliárd forintot különített el a kabinet mezőgazdasági vállalkozás létrehozására, valamint mintegy 39 milliárd forintot a fiatal és képzett mezőgazdasági szakemberek beruházásainak támogatására.

(forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség)