A  Fiatal gazda programban ötödik alkalommal kiírt pályázat keretében több mint háromezer fiatal gazda induló gazdaságának fejlesztéséhez összesen 38 milliárd forint támogatást nyert el.

A most lezárult pályázat eredményeit Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón ismertette.

Elmondta, hogy 40 ezer eurót, mintegy 12 millió forintot kap egy-egy gazdálkodó. 6943-an nyújtották be pályázatukat május 18. és június 1. között, ebből 5041 volt érdemi pályázat. Összesen 97 milliárd forint forrást fordítottak a fiatal gazdák induló támogatására 2007-től, és 8281 agrárvállalkozó kapott támogatás ebből az összegből. A pályázati támogatás célja, hogy a mezőgazdasági munkát, vidéki életet minél több fiatal válassza.

Az is mutatja a pályázat népszerűségét, hogy 120 hamis diplomát szűrtek ki a mostani bírálat során, valamint olyanok mintegy 400-an voltak, akik a körülményeket mesterségesen teremtették meg, hogy a pályázaton indulhassanak, például úgy, hogy bejelentkeztek többen is egy tanyára . Olyan tanya is volt, amely címére 16 ember volt bejelentve.

Kis Miklós Zsolt közölte, hogy a fiatal gazdálkodók 90 százalékban hozzájuthatnak az ötödik kiírás forrásaihoz még az idén, míg 2016-ban fizetik ki a fennmaradó hányadot.

A kifizetési kérelmek benyújtási határidejét meghosszabbították a 2007-2013-as programozási időszak támogatásainak maximális forrásfelhasználása érdekében, így szeptember 30. helyett október 21-ig kell benyújtaniuk a gazdálkodóknak a kérelmet.

Utalt arra is, hogy összesen 76 milliárd forint áll majd rendelkezésre a fiatal gazdák támogatására a mostani uniós költségvetési ciklusban, 2020-ig, melyből az induló gazdálkodók támogatása 38 milliárd forint fordítható, és a gazdálkodók beruházásainak, például az öntözés fejlesztésének a támogatására költhető a forrás másik fele. 

(forrás: profitline.hu, MTI)