Az Európai Bizottság kötelező iránymutatása alapján a tisztán lucernával, vagy tisztán herefélékkel bevetett területek besorolása a 2016. évtől változik.

A rendelkezés értelmében a tisztán vetett lucerna/here a 2016. évi egységes kérelemben lucernaként/hereként kell, hogy bejelentésre kerüljön, amely szántóföldi növény, valamint lucernaként/hereként vehető figyelembe a diverzifikációban is. A tisztán vetett területeket tehát ideiglenes gyepnek nem lehet bejelenteni. Természetesen lehet a lucernára nitrogénmegkötő EFA elemet bejelenteni (amennyiben a feltételeknek megfelel), és adott esetben szálas fehérjenövény támogatás is igényelhető rá.

Abban az esetben, ha a lucerna hosszabb ideje (~7 éve) van a területen, és ez alatt felülvetésre került, rendbe lett téve (gyommentesítés), akkor is lucernaként kell bejelenteni, szántóként kell figyelembe venni, a diverzifikációban lucernaként vehető figyelembe, jelenthet rá nitrogénmegkötő EFA elemet és szálas fehérje támogatást is, amennyiben annak feltételeit teljesíti.
Amennyiben a lucerna hosszabb ideje van a területen és ez idő alatt nem került felülvetésre, gyommentesítésre stb., akkor azt már nem nevezhetjük tiszta lucernának, ezért ez esetben ideiglenes gyepnek jelenthető a terület. Ekkor azonban nitrogénmegkötő EFA elemként nem jelenthető be és szálas fehérje támogatás sem igényelhető rá. Természetesen mivel az ideiglenes gyep is a szántó része, ezért annak területén, illetve azzal szomszédosan jelenthető más EFA elem.

A hatályos 10/2015 FM rendeletet az EU-s iránymutatásnak megfelelően úgy kell értelmezni, hogy a lucerna és here előfordulhat ugyan a gyepen, mint annak alkotóeleme, azonban önállóan vetve szántóföldi kultúraként kell figyelembe venni.

A felület már eszerint számolja a zöldítés alóli mentességet, és az MVH is eszerint jár el a helyszíni ellenőrzések során.

(forrás: nak.hu)