A Kormány döntése alapján azoknak az MFB Pontoknak a száma, amelyeken keresztül a Széchenyi 2020 Program keretében a hazai vállalkozások elérhető visszatérítendő uniós forrásokra pályázhatnak tovább bővül.

A határozat nyomán akár több száz újabb MFB Ponttal bővülhet az év végéig az a több mint 400 helyszínből álló közvetítői hálózat, amelynek kialakításáról a kabinet még tavaly határozott.
Az EU-s pályázatokat a Kormány 2017 közepéig meg akarja hirdetni, és még a ciklus vége előtt minden rendelkezésre álló uniós pályázati pénzt ki akar fizetni a nyerteseknek. Ennek a célkitűzésnek a szellemében született meg az újabb MFB Pontok létrehozásáról szóló döntés.

Az újabb MFB Pontok még nagyobb biztonságot és hatékonyságot jelentenek a több száz milliárd forintnyi uniós hitel és kombinált hitel vállalkozásokhoz történő gyors eljuttatásában. A Magyar Fejlesztési Bank tesz majd szakértői elemzésen alapuló javaslatot az MFB Pontok végleges számára vonatkozóan, és közbeszerzést ír ki 2016. május 20-ig a hálózatbővítésébe bevont hitelintézeti partnerek kiválasztására.

Az újabb MFB Pontok miatt nem nőnek az új közvetítői rendszer működtetésének költségei, egy jelentősen bővülő hálózatot fog lényegében változatlan áron működtetni az állam. Az elérési pontok számának növelése erősíti majd a pénzügyi közvetítők közötti versenyt, és ez év végéig országosan, a nagyvárosoktól egészen a kisebb településekig elérhetővé teszi az uniós visszatérítendő forrásokat.

Főként azokat a településeket fogja megcélozni a hálózatbővítés, ahol sok kis és közepes vállalkozás működik, ahol a legnagyobb az érdeklődés az uniós pályázatok iránt, és ahol a legtöbb kedvezményezettre kell számítani.

Eközben hamarosan lezárul az MFB Pontok kialakításának első körére vonatkozó tárgyalásos közbeszerzési eljárás. A Magyar Fejlesztési Bank itt a következő napokban hirdet eredményt, május második felében megnyílhatnak az első MFB Pontok. Az MFB Pontok modellje olyan egyedi magyar megoldás, amely összhangban van az EU-s szabályokkal, ugyanakkor minden korábbinál könnyebben és költséghatékonyabban tesz elérhetővé soha nem látott kedvezményes feltételekkel igényelhető vállalkozásfejlesztési hiteleket több tízezer mikro-, kis- és közepes vállalkozás számára.

(forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség)