A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium háztartási nagygépek (hűtő- és fagyasztóberendezések) cseréjéhez 2016. július 4-étől újabb 500 millió forintos keretösszeggel vissza nem térítendő támogatást biztosít.

Előnyt élveznek az energiatakarékos készülékek beszerzését tervező nagycsaládosok és nyugdíjasok a pályázati folyamatban.
Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár számolt be az Otthon Melege Program korábbi alprogramjának újranyitásáról a témában tartott sajtótájékoztatón, 2016. május 31-én.

A kormány számára alapvető fontosságú, hogy olyan programokkal támogassa a családokat, amelynek köszönhetően érzékelhető mértékben csökken a háztartások energiafelhasználása. Eddig közel 17 milliárd forint keretösszegben biztosított támogatást a 2014 szeptemberében indult Otthon Melege Program, melynek eredményeként mára több mint 85 ezer háztartás energiahatékonysága javult.

A háztartási nagygépek cseréje alprogram újranyitásának célja, hogy a nyugdíjasokat és nagycsaládosokat terhelő kiadásokat csökkentse, akik személyenként és lakásonként legfeljebb egy háztartási nagygép cseréjére 2016 júliusától adhatják be pályázatukat, ha korábban nem cseréltek háztartási gépet a pályázat keretében.

Szabó Zsolt szólt arról, hogy régiónként történik az alprogram meghirdetésekor rendelkezésre álló 500 millió forintos keretösszeg elosztása. A vissza nem térítendő támogatásban részesíthető pályázatokat az arányosan elérhető energia- és CO2-megtakarítás figyelembevételével rangsorolják.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új hűtőgép vagy fagyasztógép vételárának 50 százaléka, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25.000 forint, A++ energiaosztály esetén 35.000 forint, míg A+++ energiaosztályú háztartási nagygép esetén maximum 45.000 forint.

Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező nyugdíjasok és nagycsaládosok a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton nyújthatják be támogatási kérelmeiket 2016. július 4-jétől a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig.

Amennyiben marad rendelkezésre álló forrás, úgy más magánszemélyek is pályázhatnak 2016. július 6-tól, ha korábban nem cseréltek háztartási gépet a pályázat keretében. A pályázati útmutató megtekinthető a http://www.kormany.hu illetve a https://hgcs-2016.nfsi.hu/ oldalon.

Az Otthon Melege Program keretében meghirdetett családbarát pályázati konstrukciók célja, hogy gyors, megfelelő intenzitású támogatáshoz juttassák a lakosságot az ország egész területén. A támogatások felhasználásával jelentősen javulhat a lakossági energia-felhasználás hatékonysága, csökkenhet a hazai szén-dioxid-kibocsátás, mindez nagymértékben hozzájárul a hazai klímavédelmi és energiahatékonysági célok eléréséhez.

(forrás: nfsi.hu, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály)