Az Európai Stratégiai Beruházási Alapról szóló rendelet a magyar pénzügyi szolgáltatók és vállalatok számára újfajta finanszírozási lehetőséget nyújthat.

A gazdasági tárca pénteki közleménye szerint, Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter arról számolt be, hogy az Európai Stratégiai Beruházási Alapról szóló rendelet, amely uniós garanciát biztosít a kockázatosabb hitelek kihelyezése esetén újfajta finanszírozási lehetőséget nyújthat a magyar pénzügyi szolgáltatók és vállalatok számára.

Az unió gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) pénteki ülése után beszélt erről Varga Mihály, amelyen az Európai Stratégiai Beruházási Alapról szóló rendeletet a tagállamok elfogadták, amellyel bővül az Európai Beruházási Bank (EIB) finanszírozási repertoárja.

Hozzátette, hogy a szükséges feltételek, például az állami támogatási szabályrendszer pontos ismerete és a lehetséges magyar érdekeltségű projektek vizsgálata a magyar álláspont végleges kialakításához.

Varga Mihály szerint a versenyképesség javítását az unión belül további lépésekkel kell segíteni, egyebek mellett az adózási-, munkaügyi-, digitális piaci- és energiaárképzési szabályok módosításával.

Az NGM közleménye ismerteti, hogy nagy infrastrukturális projektek (például kutatás-fejlesztési infrastruktúra, közlekedés, energetika), valamint kis- és középvállalkozások és közepes tőkeerejű vállalkozások juthatnak a garanciával megerősített EIB-forráshoz, a gazdaság fellendítése és a növekedés beindítása érdekében az Ecofin által elfogadott jogszabály segítségével. 

(MTI)