Csalók próbálnak visszaélni a vállalkozók tájékozatlanságával az európai uniós pályázatok kapcsán, a Miniszterelnökséghez érkezett jelzések szerint.

Pénteken az MTI-nek a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára, Csepreghy Nándor arról számolt be, hogy azzal próbálkoznak a csalók, hogy a cégektől, amennyiben pályázati pénz érkezik számlájukra, közvetítői díjat kérnek.

Elmondása szerint olyan cégeket keresnek meg a csalók, amelyek árbevétele az egymilliárd forintot meghaladja, és a vállalkozásokat arról tájékoztatják, hogy gyorsan vissza nem térítendő uniós támogatáshoz juthatnak egy „rapid pályázat” keretében, de ennek fejében 20 százalékos közvetítői díjat kell fizetniük.

Hangsúlyozta, hogy nincs és nem is lesz ilyen pályázat, a 2007-2013 közötti uniós költségvetési időszak maradvány forrásai és a mostani uniós költségvetési ciklus pénzei esetében sem.

Kiemelte, hogy a pályázati forrásokért közvetítői díjat egyik pályázatot kiíró szervezet, sőt senki sem szedhet. Ez bűncselekmény, ahogy az is, ha valaki ilyet felkínál pályázati forrásért.
Azt javasolta  a cégeknek, forduljanak a rendőrséghez, ha megkeresi őket ilyen ügyben valaki.

(forrás: kormany.hu, MTI)