Szeptembertől újabb, a gazdák számára fontos pályázati felhívások megjelentetését tervezi a Miniszterelnökség. Harminc különböző kiírást készítenek elő.
A Vidékfejlesztési Program keretében ez idáig összesen harmincöt pályázat jelent meg, a közel 1300 milliárd forintos keretből a Miniszterelnökség mintegy 890 milliárd forintot már meghirdetett. Jelenleg a további több mint harminc pályázati felhívás előkészítése és minőségbiztosítása van folyamatban, melynek eredményeként ősztől újabb kiírások megjelenésére számíthatnak a gazdálkodók – tájékoztatott a Miniszterelnökség.

A kormány célkitűzései szerint a munkaerő-igényes ágazatok jelentős támogatáshoz juthatnak a 2020-ig tartó időszakban, ami hozzájárul többek között a meglévő vidéki munkahelyek megtartásához és újak teremtéséhez. A hamarosan megjelenő felhívások közül fontos kiemelni a kertészeti gépek támogatását – amit az eredetileg tervezetthez képest jelentősen megnövelt forrással tervez a Miniszterelnökség megjelentetni –, valamint az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatására szánt 4,72 milliárd forrást. A tárca szeptemberben a nagy érdeklődésre tekintettel 40 milliárd forint keretösszeggel új agrár-környezetgazdálkodási pályázatot is indít, így még többen csatlakozhatnak a sikeres programhoz.

Az új ciklusban a fiatal gazdálkodók induló támogatására külön alprogram keretében 37,75 milliárd forint áll rendelkezésre, míg a nem mezőgazdasági tevékenységek indítására és fejlesztésére mintegy 50 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdet a Miniszterelnökség. A tervek szerint a felhívásokat az érintett gazdálkodók szeptember-október folyamán ismerhetik meg.

A tárca szerint a jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, hogy a gazdálkodók várják a pályázati lehetőségeket. A közelmúltban megjelent egyik tanulmányból is kiderült, hogy a Vidékfejlesztési Program nagyon sikere és népszerű, hiszen minden második gazda tervezi a vidékfejlesztési pályázatokon való részvételt. Több esetben – például az egyes állattartó telepek korszerűsítésére meghirdetett felhívásoknál is – három-négyszeres a rendelkezésre álló forrás túligénylése, ami jól tükrözi a fejlesztési igényeket.

(Miniszterelnökség)