Az elmúlt négy évben több mint ezerrel nőtt a működő szociális szövetkezetek száma Magyarországon, elsősorban az uniós pályázati forrásoknak köszönhetően, és a trend valószínűleg idén is kitart, mert szeptemberben új uniós kiírás jelenik meg a társadalmi célú vállalkozások ösztönzésére – közölte az Opten céginformációs szolgáltató hétfőn az MTI-vel.

A következő évben jelentősen megugrott az újonnan alapított szociális szövetkezetek száma, a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében meghirdetett pályázatok miatt. Az 1236 új alapítású szociális vállalkozással együtt 2013-ban már 1603 szociális szövetkezet gazdálkodott Magyarországon, 1,1 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel.
   
A pályázatokban előírt kétéves megvalósítási időszak miatt a lehívott uniós források a 2015-ös árbevétel-adatokban jelentek meg először, tavaly az ilyen cégformában működő vállalkozások árbevétele 13,5 milliárd forintra emelkedett.
   
Ebben az évben a Széchenyi 2020 program keretében feltehetően utoljára nyílik lehetőség a szektor számára nagy mennyiségű uniós vissza nem térítendő forrás megszerzésére. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 6 milliárd forintra lehet majd pályázni; hazai forrásból, a Nemzeti Foglalkoztatási Alap terhére pedig 9,4 milliárd forint támogatásra nyújthatnak be igényt az önkormányzati taggal rendelkező szociális szövetkezetek – hívta fel a figyelmet az Opten.