A Bizottság új útmutatót tett közzé a tagállamok számára az EU-s pénzek jobb felhasználása érdekében.

A Bizottság iránymutatást tett közzé, amely a közbeszerzési szakembereknek segít az európai strukturális és befektetési alapok által támogatott projektekhez kapcsolódó közbeszerzések során leggyakrabban előforduló hibák azonosításában és elkerülésében.

A közbeszerzés a közberuházások kulcsfontosságú eleme, az európai gazdaság fejlődésének ösztönzése mellett központi szerepet játszik az egységes piac fellendítésében is. Becslések szerint az európai strukturális és beruházási alapok mintegy 48%-át közbeszerzés útján költik el.

A tagállamokban uniós társfinanszírozással végrehajtott projekteknek a hatályos közbeszerzési szabályoknak meg kell felelniük, amelyek biztosítják a megfelelő ár-érték arányt és a tisztességes piaci versenyt. Fontos. hogy a kapcsolódó eljárások átláthatóak és feddhetetlenek legyenek, a közbeszerzési szabályok helyes és egységes végrehajtása a fokozott hatékonyság és eredményesség révén mindenkinek előnyös. Azonban az adatok azt mutatják, hogy összességében az uniós közbeszerzési szabályok helytelen alkalmazása okozza az uniós alapok elköltése során elkövetett hibák jelentős részét.

A dokumentum útmutatást kíván nyújtani az európai strukturális és beruházási alapok (az úgynevezett esb-alapok) igazgatásával foglalkozó köztisztviselőknek, hogy el tudják kerülni a leggyakoribb hibákat, és a közbeszerzési eljárások végrehajtása során hasznosíthassák a bevált gyakorlatokat.

Az útmutató, ugyan az uniós irányelvekhez nem nyújt jogi értelmezést, de a gyakori hibák elkerüléséhez és az egyes helyzetek szabályszerű kezeléséhez gyakorlati tippekkel szolgál, így a gyakorlati szakemberek számára a legproblémásabb területeken hasznos iránytűt jelenthet. Ezenkívül a dokumentum e tartalmaz számos bevált gyakorlatot és a valós életből vett példát, konkrét témákhoz fűzött magyarázatot, esettanulmányt és sablont is.

Megkönnyítik a kézikönyv használatát a leggyakoribb hibákat hangsúlyozó „riasztások”, valamint a vonatkozó jogszabályok szövegére és más hasznos dokumentumokra mutató hivatkozásokat tartalmazó interaktív súgók is.

A Bizottság az útmutatót azon kiemelt fellépése keretében készítette el, amely célja a tagállamok támogatása közigazgatási kapacitásuk megerősítésében és az uniós források beruházásának és igazgatásának javításában.

A dokumentum több bizottsági szolgálat együttműködésében, az Európai Beruházási Bankkal egyeztetve készült.

Az útmutató itt olvasható: http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/informat/2014/guidance_public_proc_hu.pdf

(forrás: http://ec.europa.eu/, http://www.veszpremikamara.hu/)