A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) október 16-tól összesen nyolc uniós és nemzeti jogcímnél indítja meg a 70 százalékos agrártámogatási előlegfizetés.

Ezt Gyuricza Csaba, az MVH elnöke nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak.

Elmondta, hogy két további jogcímnél, a kistermelők átalánytámogatásánál és a cukorrépa-termelők támogatásánál is indít a hivatal idei kifizetéseket. Az ágazati szereplők összesen 441,7 milliárd forintra számíthatnak a 2015-ös évre, amelyből még az idén megkaphatnak mintegy 200 milliárdot, a fennmaradó összeghez pedig a jövő év első felében juthatnak hozzá.

Közölte, hogy az idén azoknak a támogatási jogcímeknek a száma, amelyeknél az MVH október 16-tól előleget fizet, az eddigi kettőről nyolcra növekszik.  Emellett azzal a lehetőséggel is él Magyarország, hogy idén az Európai Bizottság hozzájárulásával a tagországok a támogatási előleg mértékét a korábbi 50 százalékról maximum 70 százalékra emelhetik. Ugyanakkor a tagállamok többsége nem alkalmazza az előlegfizetést, így azon kevés EU-tag közé tartozik Magyarország, amely felvállalja az előrehozott kiutalásokat.

Arról is szólt, hogy azoknál a jogcímeknél jöhet szóba az előlegfizetés, amelyek az úgynevezett közvetlen uniós támogatásokhoz, illetve az átmeneti nemzeti támogatásokhoz (ÁNT) tartoznak. Magyarország csak a területalapú támogatásoknál (SAPS) és a különleges tejtámogatásoknál fizetett előleget az elmúlt években, az idén azonban e lehetőséget alkalmazza a SAPS-alaptámogatásnál, a zöldítésnél, a tejhasznú tehéntartásnál, a termeléshez kötött anyajuh támogatásnál, a hízóbika-tartás támogatásánál, az anyajuhok kiegészítő támogatásánál, az átmeneti nemzeti anyajuh-támogatásnál és a nemzeti tejtámogatásnál.

Elmondta, hogy a legnagyobb összeget a jogcímek közül a 227,3 milliárd forintos SAPS-alaptámogatás és a 126,5 milliárdos zöldítési támogatás teszi ki. SAPS-alaptámogatásból, a 70 százalékos maximumot figyelembe véve, előlegként hektáronként legfeljebb 31 886 forintot, zöldítésre pedig hektáronként legfeljebb 17 748 forintot kaphatnak a termelők. Tehát együttesen körülbelül 49 616 forinthoz juthatnak október 16-tól, míg 70 880 forint lehet a két jogcím teljes összege hektáronként.

Felhívta a figyelmet, hogy arra kell számítaniuk a gazdálkodóknak, hogy a SAPS- alaptámogatási és a zöldítési előleg nem egyszerre érkezik majd a számlájukra. Bár mindkét jogcímnél megindulnak a kifizetések október közepétől, a SAPS-nál a november első felétől várhatók nagyobb tömegű kiutalások, a zöldítésnél pedig november második felétől. A SAPS-nál a túligénylések és a menet közbeni ellenőrzések befolyásolják a kifizetéseket, zöldítési pénzt pedig csak az kaphat, akinek az már fizetett SAPS-előleget az MVH, elvégezte nála a szükséges ellenőrzéseket, illetve nem vonatkozik rá a zöldítési követelmények teljesítése.

Hozzátette, hogy az előlegfizetéseken túl a kistermelők uniós átalánytámogatásának és a cukorrépa-termelők támogatásának kifizetéseit is még az idén megkezdi az MVH, amely további 42,1 milliárd, illetve 2,5 milliárd forint kiutalását jelentheti.  A piaci szereplők az idei év után összesen 441,7 milliárd forintra számíthatnak közvetlen és hazai támogatásként, amelyből még 2015-ben megkaphatnak mintegy 200 milliárdot, míg a 2016. június 30-ig juthatnak hozzá fennmaradó részhez.

A 441,7 milliárdos összegbe a vidékfejlesztési támogatások nem tartoznak bele, amelyekre a nyáron elfogadott magyar Vidékfejlesztési Program alapján az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség a pályázati felhívások kiírását a közelmúltban kezdte meg.

(forrás: mvh.gov.hu)