Digitális hálózatfejlesztéseket támogató pályázati kiírás jelent meg a GINOP keretében pénteken.

A pályázat célja a hátrányos helyzetű, kevésbé fejlett térségekben található települések csatlakoztatása nagy sebességű hálózati infrastruktúrára – emelték ki közleményükben. Az egyesület szerint az információs társadalom létrejöttének alapja a jól működő, megfelelő sávszélességű internet-hálózat, ezért a kormányzat döntése a pályázat elindításáról jelentős lépés a Digitális Magyarország megvalósítása felé.Az informatikai fejlődés eredményeképpen a vállalkozások hatékonyabban működhetnek és új piacok felé nyithatnak. A hátrányos helyzetű településeken élők megtanulhatják a számítógépek és az egyéb digitális eszközök kezelését, így megismerkednek az internet világával is. Ezzel jelentős versenyelőnyre tehetnek szert a munkaerőpiacon, illetve igénybe vehetik a digitálisan elérhető közszolgáltatásokat – hangsúlyozta az Infotér

A Széchenyi2020 pályázati portálon megtalálható felhívás szerint a rendelkezésre álló tervezett keretösszeg vissza nem térítendő támogatás esetén 68 milliárd forint, a kapcsolódó pénzügyi eszköz (beruházási hitel) esetében 10 milliárd forint. A kiírásra az infokommunikációs területen működő kis-, közepes és nagyvállalkozások jelentkezhetnek, a kevésbé fejlett régiókban legalább másodpercenként 30 megabit (Mbit/s) sávszélességet biztosító hálózati infrastruktúra kiépítésének megvalósítása érdekében.

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza, üdvözlik a digitális hálózatfejlesztéseket támogató európai uniós források megnyitását. A magyarországi hírközlési szolgáltatókat tömörítő szervezet szerint ennek köszönhetően 2018 végére minden magyar háztartás számára elérhetővé válhat a szupergyors internet. A HÉT a Digitális Magyarország megvalósításának egyik legfontosabb mérföldkövének tekinti a most megnyíló európai uniós forrásokat.

A közösségi finanszírozás ugyanis lehetővé teszi, hogy ott is kiépülhessen a legmodernebb digitális hálózati infrastruktúra, ahol erre eddig nem volt lehetőség – közölték. A tanács szerint a digitális gazdaság megerősítése mind Magyarország, mind Európa versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, és ebben a feladatban Magyarország vezető szerepet vállal.

Az uniós források digitális hálózatfejlesztésre történő felhasználása Európában a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban elsőként Magyarországon valósul meg, ezáltal a Digitális Magyarország program valódi sikertörténet lehet hazai és nemzetközi szinten egyaránt, amely az állam és a piac példaértékű együttműködésén alapul – fogalmaznak a közleményben. Az Infotér Egyesület szintén úgy értékeli, hogy az Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázat keretében 70 milliárd forint uniós támogatással elérhető, hogy minden háztartás legalább másodpercenként 30 megabit ( Mbit/s) sávszélességű internet-hozzáféréssel rendelkezzen.