Várhatóan ősszel átcsoportosítják a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Tolna megyei, 27,5 milliárd forintos keretén belüli forrásokat a gazdaságfejlesztési projektek javára.

Erről a Tolna megyei közgyűlés elnöke, Fehérvári Tamás beszélt hétfőn Tamásiban.

Hozzátette, hogy azoknak a pályázati kiírásoknak a keretét csökkentik, amelyekre kisebb az önkormányzatok érdeklődése. Például ilyen az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, amelyre négymilliárd forintot terveztek. A gazdaság- és turizmusfejlesztésre jutó, jelenleg mintegy 5 milliárd forintos keret nőhet a módosítással.

Beszámolt arról, hogy idén a rendelkezésre álló összegből közel 26 milliárd forintra írtak ki pályázatokat Tolna megyében, a következő évre 2-3 milliárd forint pályázható forrás marad. Két kiírás pályázatairól döntöttek eddig a Tolna megyei foglalkoztatási paktum 1,2 milliárd forintos projektjéről, illetve a megye alsóbb rendű útjainak 1,7-1,8 milliárd forintos felújításáról. Közel 20 kilométernyi négy és öt számjegyű út újulhat meg az útprogram révén.

Közlése szerint barnamezős területek rehabilitációjáról, augusztusban megújuló energiaforrások kihasználását elősegítő, városrehabilitációs pályázatókról és a helyi foglalkoztatási együttműködésekről hoznak döntést júliusban.

Hirt Ferenc, Tolna megye fejlesztési biztosa elmondta, hogy Tamási térségében kézimunkaigényes mezőgazdasági ágazatokat, például gyógynövény-termesztést honosítanának meg, illetve Dél-Fejérben és Észak-Tolnábanaz Ős-Dráva programhoz hasonló fejlesztési programot dolgoznak ki.
   
Megjegyezte, hogy a két térség hasonló gondokkal küzd, a 38 ezer lakosú Tamási térségében például sok az „alvó” település, közel ezer ember ingázik naponta Dunaújvárosba, Székesfehérvárra, Tabra

(forrás: profitline.hu)