Elkezdődött a statisztikai hivatal által indított agrár-gazdaságszerkezeti összeírás.

Az ország 1442 településének kijelölt mintakörzeteiben található mintegy 600 ezer címre terjed ki a felmérés.

A Központi Statisztikai Hivatal Agrárium 2016 elnevezéssel agrár-gazdaságszerkezeti összeírást végez (KSH) május 15. és július 15. között. Most már több konkrétum is kiderült az uniós rendelkezések alapján elrendelt akcióról.

Két szakaszban történik az adatfelvétel: 2016. május 15. és 29. között van lehetőség a kérdőív elektronikus kitöltésére: https://mezo.ksh.hu/questionnaire-gszo/
Illetve azokat, akik a kérdőívet nem töltötték ki elektronikusan, 2016. június 1. és július 15. között a KSH által megbízott összeíró fogja felkeresni.

A kiemelt jelentőségű mezőgazdasági termelést végző egyéni gazdaságoknak és további mintegy ötvenezer támogatásban részesülő egyéni gazdaságnak van lehetősége az elektronikus adatszolgáltatásra. Aki él ezzel a lehetőséggel, ahhoz már nem látogat el összeíró. A felmérés az ország 1442 településének kijelölt mintakörzeteiben található mintegy 600 ezer címre terjed ki.

Az összeírás célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók részére. Az adatfelvétel kiterjed többek között a használt földterülettel kapcsolatos kérdésekre, az állatállományra és a munkaerőre, illetve néhány, nem mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatos kérdés is megtalálható a kérdőíven.

(forrás: www.nak.hu)