Az agrárminiszterek ismét tárgyaltak a mezőgazdasági piacokon kialakult krízishelyzetről az uniós Mezőgazdasági és Halászati Tanács május 17-i ülésén.

Hazánk több tagállammal egyetértésben a tejtermelők és a sertéstartók megsegítésére újabb, azonnal végrehajtható, uniós keretből finanszírozott intézkedéscsomagot szorgalmazott.
A magyar delegációt vezető Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte, hogy rendkívül kritikus a helyzet a tej- és sertéspiacon. Rámutatott arra, hogy az idő múlásával egyre nagyobb lesz a veszélye annak, hogy nehezen visszafordítható károsodások következnek be. Több tagállam képviselőjével egyetértésben újabb, azonnal végrehajtható, uniós keretből finanszírozott intézkedéscsomagot szorgalmazott a tejtermelő, valamint a sertéstartó gazdák megsegítésére.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egyre erősödik az a nézet, mely szerint Brüsszel nem kíván érdemi lépéseket tenni az európai tej- és sertéságazat problémáinak megoldására. Ez a mezőgazdasági szektornak az európai közösség cselekvőképességébe vetett hitét jelentősen csökkentheti. Kiemelte, hogy a magyar gazdáknak a kialakult nehéz helyzetben égető szüksége lenne egy újabb, a tavaly ősszel elfogadotthoz hasonló, uniós költségvetésből finanszírozott csomagra, amelyből akkor Magyarország 2,9 milliárd forint összegben részesült. Figyelembe véve, hogy az uniós intézkedések nem voltak alkalmasak a helyzet kezelésére, a kormány március elején hozott döntése értelmében további 14,3 milliárd forint összegű támogatást biztosított a magyar tejtermelőknek nemzeti forrásból. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány folyamatosan egyeztet az ágazat képviselőivel. A téma a júniusi tanácsülésen újra napirenden lesz.

A magyar delegáció a mostani tanácsülésen felhívta az Európai Bizottság és a tagállamok figyelmét az április végén bekövetkezett fagykárokra, amely elsősorban a szőlő- és gyümölcstermelőket sújtotta. Ez a jelenlegi piaci nehézségek mellett további problémát jelent az ágazatnak. Az érintett termelők közel hatezer tavaszi fagykárbejelentést tettek a magyar agrárkár-enyhítési rendszerben május 17-ig, amely több mint 38 ezer hektár területet érint. Ezek a számok tovább növekedhetnek az elkövetkező napokban. A becsült hozamcsökkenés jóval meghaladhatja a 30 százalékot, egyes területeken pedig a 100 százalékot is elérheti. A szélsőséges időjárás éreztette hatását a méhész ágazatban is. Nagy gondokat okoz az akác közvetlen virágzás előtti elfagyása. A szaktárca előzetes becslései szerint mintegy 4-7 ezer tonna akácméz termelését tette tönkre a fagy, amely az akácméz 40-50 százalékának elvesztését is eredményezheti. Az akácméz adja Magyarország méztermelésének közel a felét.

Az uniós agrárminiszterek eszmét cseréltek a Közös Agrárpolitika egyszerűsítéséről is. Czerván György rámutatott, Magyarország számára kiemelten fontos, hogy valódi egyszerűsítés valósuljon meg, amely csökkenti a gazdák adminisztratív terheit és egyszerűbbé teszi a végrehajtást közigazgatás számára is.

(forrás: www.nak.hu; FM)