Természetvédelmi célú fejlesztésekre összesen 36 milliárd forint jutott az elmúlt uniós fejlesztési időszakban, és e46 milliárd forintot fordíthatunk rá az elkövetkező években.

Erről  Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) legeltetéses állattartást kiszolgáló természetvédelmi területkezelési központjának átadásán számolt be hétfőn.

A BNPI több mint 700 millió forint uniós támogatást nyert, melyből a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet védett gyepterületeinek természetvédelmi kezelésére, fenntartására, extenzív tartástechnológiára alapozott, Magyarországon őshonos védett ló- és juh fajták tartására szolgáló állattartó telepet alakított ki.

Lehetővé vált mintegy 200 egyedből álló furioso-north star fajtájú lóállomány, valamint 500 juh tartása a beruházásnak köszönhetően. Több mint kilencmilliárd forintot fordított fejlesztésekre a BNPI 2007 és 2013 között.

A miniszter elmondta, hogy az élőhelyek megőrzésére 31 milliárd forint jut a következő években, az ökológiai turizmusra pedig 15 milliárd forint.

Nyolcvan lovat gondoznak, de 212 állat tartására van lehetőség a Batúz-tanyán. Létrejön egy állami tulajdonban lévő ménes a most befejeződött projektnek köszönhetően, amelyet teljes egészében alá lehet rendelni a természetvédelmi eljárásoknak.

Az átadáson Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy az elmúlt több mint másfél évtizedben nem adtak át Dél-Borsodban természetvédelmi célú beruházást, a nemzeti park projektjének ezért is van különös jelentősége.

Hozzátette, hogy felbecsülhetetlen értékek vannak a Borsodi Mezőségben, melyeket védeni, őrizni kell, és a térségre hihetetlen hatással lesz ez a beruházás, amelynek ezáltal idegenforgalmi, turisztikai vonzereje is  nőhet

(forrás: kormany.hu, MTI)