Késik több nagy keretösszegű uniós pályázat  is. A Portfolio összegyűjtötte, melyik esetében milyen késéssel kell számolni.

Az 50 milliárd forintos keretösszegű „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című GINOP-2.1.1-15 kódszámú pályázat esetében a támogatási kérelmek szeptember vége helyett várhatóan 2015. október 30-tól lesznek beadhatók. Ez a hivatalos kormányzati pályázati oldalon jelent meg csütörtökön. A Portfolio értesülése szerint ennek oka, hogy a kiírás túl komplex volt, és át kell kicsit dolgozni.

A napi.hu pedig arról számolt be pénteken, hogy leghamarabb novemberre várhatóak a GINOP 4. prioritásába (energia) tartozó, a kkv-k energiatermelését és energiafelhasználását támogató pályázatok, de előfordulhat, hogy idén nem is jelennek meg az egyeztetések időigénye miatt.

A vállalati K+F+I pályázat beadási kezdőidőpontja is csúszik. A támogatási kérelmek a korábban meghirdetetthez képest később, várhatóan 2015. október 30-tól adhatók be.
A közlemény szerint több száz érdeklődő és értelmező kérdés, illetve szakmai javaslat érkezett az Irányító Hatósághoz a 2015. augusztus 25-i meghirdetés óta, amelyek alapján módosításra kerül a „GINOP-2.1.1-15” azonosító számú felhívás 2015. szeptember 30-i határidővel bezárólag.

A kitöltőprogram módosítását is szükségessé teszik a felhívásban történő változtatások, túl komplex a kiírás első változata és át kell dolgozniuk . Így a támogatási kérelmek várhatóan 2015. október 30-tól lesznek beadhatók, valamint 2015. december 7-re módosul az első értékelési szakasz záró dátuma, annak érdekében történik, hogy támogatási kérelmek magas szintű szakmai és pénzügyi kidolgozására elegendő idejük legyen a támogatást igénylőknek.

A közlemény felhívja a figyelmet arra is, hogy a standard eljárásban, egy alkalommal, ugyanabban az időben kerülnek elbírálásra a 2015. december 7-ig beérkező támogatási kérelmek a 272/2014 Korm. rendelet értelmében. Így a hivatkozott jogszabálynak megfelelően, az ugyanazon szakaszban beérkezett támogatási kérelmek nem a beérkezés dátuma alapján, hanem a szakmai kiválóság, a pontszám alapján lesznek sorba rendezve döntéshozatalkor.

A napi.hu szerint pályázatok leghamarabb novemberben jelenhetnek meg a GINOP 4. prioritásába tartozó, kkv-k energiatermelését és energiafelhasználását támogató pályázatok, de lehet, hogy idén meg sem jelennek már az egyeztetések időigénye miatt.

A Miniszterelnökség azt jelezte a lapnak, hogy a GINOP idei éves pályázati menetrendjének átdolgozott változata (Éves Fejlesztési Keret) még mindig nem végleges, így az  energiahatékonysági pályázatok várható megjelenési idejéről nem tudtak bővebb információt adni, mivel felmerült több tisztázandó kérdés is.

A lap más forrásból származó információi szerint a végleges fejlesztési keret elfogadása éppen a 4-es prioritás miatt csúszik, így leghamarabb novemberre várhatóak a pályázatok, ha pedig nem tudják tartani ezt az időpontot, akkor jövő évre halasztódnak.

Egy másik forrás azt jelezte, hogy elképzelhető, hogy csak a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program hasonló kiírásaival együtt jelenik  meg a pályázat. A lap szerint egyébként is megemelnék a háromféle energiahatékonysági pályázat keretösszegét 6-6 milliárdról 10-10 milliárd forintra, azaz összesen 30 milliárd forintra.

Feltehetőn az a cél, hogy a három pályázat ne merüljön ki rövid idő alatt, mint ahogy az a GINOP 1.2.1. feldolgozóipari kapacitásbővítési pályázatnál történt, ahol két hónap alatt kimerült a két évre tervezett keret.

(forrás: www.portfolio.hu)