Csak akkor támogatható a kutatás-fejlesztés (K+F) a 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban, ha új termék születik annak eredményeképpen, és vissza kell fizetni a támogatást, ha ez elmarad.

Erről Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára számolt be csütörtökön Budapesten.

Kitért arra is, hogy létszámbővítést is vállalni kell a 3 éves fenntartási időszakra a vissza nem térítendő támogatásokhoz. Annak érdekében, hogy ne trükközhessenek a cégek egybe kell számítani a bérelt és a saját munkavállalókat az induló létszámnál. Így létszámbővítés címén  nem lehet átvinni a bérelt munkavállalókat saját alkalmazásba.

Elmondta, hogy újraiparosításhoz és a fenntarthatósághoz kötődik a támogatások többsége a jelenlegi támogatási időszakban, így például kapacitásbővítésre 270 milliárd forint jut, melynek már elkelt a fele. A kormány elhatározta szabad vállalkozási zónák létrehozását a hátrányos területeken, így több támogatás jut ezekre a területekre, mint a fejlettebb országrészekbe.

A fő szabály szerint nem kaphatnak támogatást a nagyvállalatok, viszont támogatható a beszállítói integrációban való szerepük. Erre az autóiparban, a gépgyártásban és az elektronikai gyártásban lesz lehetőség, de a beszállítók számának a növelését is vállalni kell.

4,5 milliárd forint jut az ipari parkok és a logisztika támogatására. Ez utóbbiak esetében a létszám jelentős bővítése követelmény, de a feldolgozó cégek is támogatáshoz juthatnak saját logisztikai fejlesztéseikhez.

A kapacitásbővítés támogatása megszűnt a turizmus területén, de lesz pályázat a turisták érdeklődésének felkeltésére és hosszabb tartózkodásuk ösztönzésére. A külföldi turisták számának növelése háromszoros súllyal esik latba a pályázatok értékelésénél.

Szabados Zsuzsa, a Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelt és innovációs osztályának vezetője a gazdaságfejlesztési operatív program (GINOP) fejlesztési irányairól tartott előadásában elmondta, például 480 milliárd forint jut a  kkv-k támogatására, és  527 milliárd forint a kutatás-fejlesztés támogatására 2020-ig.

70 kiírás jelent meg 800 milliárd forint keretösszeggel idén. Ebből a kutatás-fejlesztést vállalók például 50 milliárdhoz, támogatható a létrejött új termék sorozatgyártása és piaci bevezetése is támogatható. Például idén 1 milliárd forint jut a megszületett új termékek szabadalmaztatására, azaz iparjogvédelemre. 100 százalékos a támogatás és 1-6 millió forint igényelhető.

A versenyképesség növelését szolgáló 50 milliárd forintos keret szintén idei kiírás, 50-80 százalék lehet  a támogatás intenzitása, és 500 milliótól 4 milliárd forintig terjed az összeg.

(forrás: MTI, http://orientpress.hu/)