Több mint négymilliárd forintot fordítanak nagy gyermekotthonok kisebb lakásotthonokra történő kiváltására és korszerűsítésére.

Ezt  Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár jelentette be a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán.

Elmondta, hogy április 28-án hirdették meg a pályázati programot, a következő három hónapban lehet pályázni az otthonok állami, egyházi, önkormányzati és civil fenntartóinak.
Közölte, hogy mintegy 3 milliárd forint az úgynevezett kitagolási program harmadik, utolsó fázisának pályázati összege a konvergenciarégiókban, amelyet egy további 1,2 milliárd forintos keret egészít ki a budapesti központi régióban. A program végrehajtására 2,5-3 évet biztosítanak a nyertes pályázóknak.

Hangsúlyozta, hogy nemcsak a gyermekotthonok átalakítását, korszerűsítését vagy új lakásotthon építését támogatják a kiírásban, hanem képzést és felkészítést is, amellyel az eddig nagyobb intézményrendszerhez szokott gyerekeknek és a szakembereknek megkönnyítenék az új körülményekhez alkalmazkodást.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarországon mintegy 21-22 ezer gyerek van gyermekvédelmi gondoskodásban, kétharmaduk nevelőszülőknél él. A kitagolási program előző, 2,2milliárd forint értékű körében sikerült sok, addig nagy gyermekotthonban élő gyermeket kisebb lakásotthonban elhelyezni, mostanra kevesebb mint ötszázra csökkent a nagy otthonokban lakók száma. A most kiírt pályázati program számukra kínál megoldást.

Kitért arra, hogy a most induló program segítségével a magyar gyermekvédelem rendszerében a gyermekotthonok megújítása és kiváltása 2019-re befejeződik. A befejezést követően „nem lesz olyan gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatal felnőtt és gyermek, aki nagy, zsúfolt és korszerűtlen intézményben kényszerül élni”.

Felidézte, hogy a gyermekvédelem megújításának a gyermekjóléti rendszer megújítása volt az első lépése, amelynek keretében idén januártól a gyermekjóléti központok számát négyszeresére emelték. Megerősítették a jelzőrendszert, növelték a hátrányos helyzetű családokat gondozó szakemberek számát, folytatódtak a különböző felzárkózási programok, az intézményes ellátásról a családias típusú ellátásra történő átállás jegyében pedig fejlesztették a nevelőszülői hálózatot.

Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, a tervek szerint a program segítségével egy új lakásotthon épülhet fel 2017-ig Mátészalkán.
A szatmári városban tavaly adták át a helyi gyermekvédelmi központ uniós és állami forrásból felépített új épületét, amellyel a 160 férőhelyes gyermekvédelmi intézményből 48 férőhelyet váltottak ki.

(forrás: MTI; kormany.hu)