Pécs kulturális, közművelődési intézményeinek döntő többségét integráló Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK Nkft.) idén 1,17 milliárd forintos állami többlettámogatásban részesül.

Ezt Hoppál Péter Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára jelentette be sajtótájékoztatón pénteken a baranyai megyeszékhelyen.

Kiemelte, hogy 350 millió forinttal részesül a többlettámogatásból a ZSÖK Nkft. által fenntartott Kodály Központ rezidens zenekara, a Pannon Filharmonikusok (PFZ) is. Megjegyezte, hogy a PFZ idén is megkapja a nemzeti besorolású zenekar címén biztosított 200 millió forintos állami támogatást.

Hozzátette, hogy a pécsi önkormányzat, amely „messze az országos átlag felett finanszírozza kulturális intézményrendszerét”, 100-100 millió forintra csökkenti a ZSÖK Nkft. és a PFZ támogatását idén.

Szimbolikus értékűnek nevezte az állami többlettámogatást, amely jelzi a kormány kulturális decentralizációt célzó terveit. Szólt arról is, hogy a vidéki kulturális fesztiválok tekintetében a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által biztosított támogatásokon felül a Nemzetgazdasági Minisztériumnál 250 millió forintos keret áll rendelkezésre külön költségevetési soron, emellett idén 300 millió forintot külön keretből az NKA-n keresztül fognak biztosítani, így összességében 550 millió extra támogatásban részesülnek a vidéki fesztiválok.

Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) finanszírozásával kapcsoltban úgy fogalmazott: „meg fogjuk találni a módot arra, hogy a POSZT-ra fordítható állami összegek emelkedjenek”. Felidézte, hogy a baranyai megyeszékhelyen tavaly az Emmi 57 partnerszervezeten keresztül 161 főállású közfoglalkoztatott bérét finanszírozta, a közfoglalkoztatottak 24 százaléka kapott az elsődleges munkaerő-piacon állást.

Közölte, hogy a Pécsi Nemzeti Színház támogatása idén 18 millió forinttal, a Pécsi Harmadik Színházé mintegy 3 millió forinttal emelkedik. Ennek okaként a pécsi teátrumok emelkedő néző- és előadásszámát említette.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere azt mondta, hogy a baranyai megyeszékhely kulturális teljesítménye a magyar városok közül „toronymagasan kiemelkedik”. Fontos feladatnak nevezte a pécsi kultúra további erősítését, amelyhez elkötelezett intézményvezetők szükségesek.

(forrás: kormany.hu, MTI)