Elindult a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program a közép-magyarországi régióban az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében.

Ezt Cseresnyés Péter államtitkár jelentette be a keddi budapesti nyitórendezvényen.

Elmondta, hogy a Vállalkozz itthon, fiatal! elnevezésű projekt célja új egyéni vagy mikrovállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemléletű 25 év alatti fiatalok felkészítése saját vállalkozásuk indítására, valamint pénzügyi támogatás nyújtása a vállalkozás induló költségeihez. A program keretében a fiatalok képzést, illetve szakmai tanácsadást kapnak üzleti tervük összeállításához, az elfogadott tervvel rendelkezők pedig 3 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak.

Felidézte, az Európai Unió 2013-ban létrehozta az Ifjúsági Garancia Rendszert hogy a fiatalok foglalkoztatásának növelése és munkanélküliségi rátájuk csökkentése érdekében, amely a fiatalok munkába állását különböző eszközökkel támogatja, és amelyhez csatlakozott Magyarország is.

Kiemelte, hogy tavaly elindult az aktív munkaerőpiaci program; a projektet megvalósító kormányhivataloknak és járási hivataloknak 2017 végéig legalább 40 ezer fiatalnak kell garanciát biztosítaniuk, azaz bértámogatással segíteni elhelyezkedésüket vállalkozásoknál, vagy biztosítani számukra piacképes szakképesítés megszerzését. A hároméves program első évének végéig a kitűzött cél több mint fele teljesült, 23 ezer fiatal számára biztosították a garanciát.

Az Ifjúsági Garancia Rendszer része a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program, valamint az idei év első félévében meghirdetendő gyakornoki program is. Ez utóbbi keretében azok a kis- és középvállalkozások kaphatnak majd támogatást, amelyek vállalják, hogy 25 év alatti, szakképesítéssel rendelkező pályakezdőt alkalmaznak.

Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója a rendezvényen elmondta, hogy a Vállalkozz itthon, fiatal! program első részében felkészítik a 18-25 éves, a felsőfokú végzettségű pályakezdők esetén 25-30 éves fiatalokat üzleti tervük elkészítésére. A második komponens keretében juthatnak a 3 millió forintos tőkéhez, 10 százalékos önrész mellett.

Ismertette, az előző program során 3500 fiatal szeretett volna bekapcsolódni csak a központi régióban. A kiválasztási eljárások után közülük 347-en kerültek be a képzésbe, és végül csaknem 200 vállalkozás jutott pénzügyi támogatáshoz a közép-magyarországi régióban.

Közölte, hogy a jelenlegi program során a központi régióban mintegy kétezer fiatal jelentkezését várják, 500 jelentkezőnek szeretnék biztosítani a bekapcsolódás lehetőségét a képzési programba, és legalább 330-an kaphatnák meg a pénzügyi támogatást; a rendelkezésre álló keret itt 1 milliárd forint.

(forrás: kormany.hu, MTI)