Több mint 4 millió euróra, azaz 1,2 milliárd forintra lehet pályázni idén Magyarországon az Erasmus+ program ifjúsági szegmensében.

Ezt Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára közölte egy keddi, budapesti sajtótájékoztatón.

Fontosnak nevezte, hogy világot lássanak, és külföldi tapasztalatot szerezzenek a fiatalok, mert így nőnek a lehetőségeik a munkaerőpiacon. Ugyanebből az okból hívta fel a figyelmet az Európai Önkéntes Szolgálatra (EVS), amely idén húszéves.

Jelentkezésre biztatta a fiatalokat, és megjegyezte, hogy „nyitott” mind az Erasmus+, mind az EVS, vagyis sem a diploma, sem a nyelvvizsga nem feltétele annak, hogy valaki pályázzon.
Az EVS-ről szólva elmondta, hogy a fiatalok egyre többen végeznek önkéntes, ellenszolgáltatás nélküli munkát. A program keretében külföldön tölthetnek akár egy évet is, bekapcsolódva valamilyen közhasznú tevékenységbe, amely gyermekek táboroztatásától kezdve idősek gondozásáig sok minden lehet. A nyertes pályázónak fizetik az utazását, a szállását, és még egy kis zsebpénzt is kap.

Közölte, hogy elindították az onkentes.gov.hu internetes portált, amely „összeköti a keresletet a kínálattal”, mivel azon mind a leendő önkéntesek, mind az önkéntes munkát szervezők jelentkezhetnek.

Schanda Tamás, az Emmi ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy az Erasmus+ programban évente háromszor lehet pályázni, és az idei első határidő egy hét múlva, február 2-án jár le. A másik két időpont április 26. és október 4. lesz – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy elektronikus úton kell beadni a pályázatokat, és két hónapon belül dől el, hogy valaki nyert-e. Az Erasmus+ programban a 13-30 évesek, az EVS-en pedig a 17-30 évesek vehetnek részt.

Hangsúlyozta, hogy mintegy nyolcvan százalékig előfinanszírozottak a projektek, így azok is jelentkezni tudnak, akiknek korlátozottabbak az anyagi lehetőségeik.

(forrás: kormany.hu, MTI)