A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében eddig meghirdetett 631 milliárd forint forrásra október elejéig mintegy ötezer pályázat érkezett a mikro-, kis- és középvállalkozásoktól (mkkv).

Erről Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásért felelős államtitkár számolt be.

Hozzátette, hogy már 24 pályázatot hirdettek meg, és további 28 követi ezeket az év végéig, az idén elérhetővé válik a GINOP keretében 2020-ig rendelkezésre álló 2700 milliárd forint egyharmada, 900 milliárd forint az mkkv-knak gazdaságfejlesztésre, foglalkozásbővítésre, illetve kutatási, fejlesztési és innovációs célok (K+F+I) megvalósítására.

Közölte, hogy az év folyamán Debrecenben már 26 sikeres vállalat 2,3 milliárd forintot, Hajdú-Biharban további 52 cég 4,4 milliárd forint GINOP-támogatás nyert.

Ismertette, hogy egyébként Debrecen az uniós források felhasználását a 2007-2013 közötti európai uniós költségvetési ciklusban országosan is példaadó módon alapozta meg, 1421 projekt valósult meg 108 milliárd forint támogatással a gazdaságfejlesztés terén, valamint 1211 projekt 61 milliárd forint támogatással a regionális fejlesztési programok keretében.

Hozzátette, hogy ugyanebben az időszakban ezen a két területen Hajdú-Bihar többi települése összesen 144, illetve 160 milliárd forint uniós támogatást kapott.

Elmondta azt is, hogy a gazdasági fejlesztéseket az uniós támogatások mellett jövőre nulla százalékhoz közeli kamatozású kedvezményes hitelekkel is támogatják.
750 milliárd forint áll majd rendelkezésre kamattámogatásra, s bár az mkkv-k a támogatások elsődleges kedvezményezettjei, forrásokhoz juthatnak azok a nagyobb vállalkozások is, amelyek jelentős kisbeszállítói körrel rendelkeznek.

Papp László polgármester (Fidesz-KDNP), a GINOP monitoring bizottságának első vidéki, Debrecenben megtartott ülését követő tájékoztatón kiemelte, hogy a város célja, hogy a fejlesztési időszaknak a helyi kis- és közepes vállalkozások legyenek a legnagyobb nyertesei, és a térség fejlesztése érdekében minden lehetséges uniós forrást megszerezzenek.

Hozzátette, hogy a debreceni önkormányzat létrehozta az EDC Nonprofit Kft.-t az uniós források lehívásának támogatására, amely a vállalkozásokat a gazdaságfejlesztés, a városfejlesztés és a befektetésösztönzés terén támogatja elsősorban információkkal .

(forrás: kormany.hu, MTI)