Kitolódnak a projekt megvalósítási és kifizetési határidői.

Az új, környezetbarát, energiahatékony kertészeti gépek beszerzésére pályázó ügyfeleknek kedvez a Miniszterelnökség által 2015. október 13-án kiadott Irányító Hatósági Közlemény, melynek köszönhetően a projekt megvalósítási és kifizetési határidői kitolódnak.

A kertészeti ágazat technológiai színvonalának javítását tűzte ki célul az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészeti gépek beszerzéséhez a 2015. évben nyújtandó támogatás, ennek megfelelően a gazdák körében óriási sikert aratott. A Miniszterelnökség több mint 1800 kérelmet támogatott, mintegy 18 milliárd forint értékben az intézkedés keretében.

Az Irányító Hatóság a 25/2015. (V.6.) MvM rendelet határidejének meghosszabbításáról döntött a gazdálkodók kertészeti gépbeszerzéseinek segítése és a 2007-2013 közötti programozási időszak támogatásainak maximális forrásfelhasználása érdekében. Így az ügyfeleknek 2015. október 15. helyett egységesen 2015. október 30-ig lesz lehetőségük a beruházás megvalósítására, azaz a kertészeti gépek beszerzésére és a kifizetési kérelmek benyújtására.

A Kormány a kertészeti ágazat fejlesztésére nagy hangsúlyt fektet a 2014-2020-as vidékfejlesztési ciklusban is, azon belül is kiemelten a mikro-, kis- és közepes méretű gazdaságok támogatására. Ugyanis  ezek a vállalkozások jelentős munkahelyteremtő és munkahelymegtartó képességgel rendelkeznek.

Még idén novemberben megjelennek egyes kertészetfejlesztési támogatások pályázati, míg várhatóan 2016-ban lesz ismét lehetőség a kertészeti gépek beszerzésére.

(forrás: kormany.hu, Miniszterelnökségi Sajtóiroda)