Várhatóan 2015 novemberében kerül meghirdetésre a pályázati felhívás a kertészeti ágazat korszerűsítésének támogatására a Széchenyi 2020- Vidékfejlesztési Program keretében.

A pályázat célja a kertészeti ágazatok versenyképességének, hozzáadott érték termelésének fokozása az új, innovatív és környezetbarát kertészeti technológiák és termesztési módok elterjesztésének támogatása révén. Továbbá a célok közt szerepel a kertészeti gazdaságokban az energiafelhasználás hatékonyságának javítása az ágazat által okozott környezetterhelés csökkentése érdekében. A kertészeti gazdaságok energiafelhasználásának csökkentését az épületenergetikai, épületgépészeti és energiaellátást érintő korszerűsítések, felújítások, valamint a megújuló energiatermelést biztosító technológiák alkalmazása által segíti elő.

Pályázhat a mezőgazdasági termelők egy csoportja,  mezőgazdasági termelő, vagy fiatal mezőgazdasági termelő aki/amely a pályázat benyújtását megelőző lezárt üzleti évben a mezőgazdasági tevékenységből legfeljebb 850 000 € STÉ üzemmérettel rendelkezik és az előző évi árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik.

A támogatható tevékenységek között a versenyképesség javítása, az energiahatékonyság javítása és a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságainak megerősítése, fejlesztése szerepel.

A támogatási intenzitás elérheti az 50%-ot, de az alaptámogatás intenzitása + 10 százalékponttal több lehet kollektív beruházás esetében.

(forrás: http://www.agrarpartner.hu/)