A kormány 30 millió forinttal támogat egy Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus segítségével megvalósuló tehetséggondozó programot.

Ezt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentette be.

Ismertette, hogy egyszerre segíti a tehetséges középiskolások önállósodását, valamint bevonja a szülőket és a pedagógusokat is a tehetséggondozásba a Nemzeti Tehetség Program keretében támogatott projekt.

Vécsei Zsadány, a támogatást elnyerő IQ Consulting Kft. ügyvezetője elmondta, hogy egy olyan webes alkalmazást hoznak létre, amelyen képességfejlesztő programokat találnak a diákok, továbbá segítséget kérhetnek és tanácsot kaphatnak abban, hogy miként fejlődhetnek tovább, tehetségük kibontakoztatásához milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre.
Hozzátette, hogy most kezdődik a program fejlesztése, utána egy tesztidőszak következik, amelynek sikere esetén számítanak a kormány további támogatására is.

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus elmondta, a világon ritkaságszámba megy, hogy kormányzati támogatással valósul meg a tehetséggondozás. Tévhit, hogy előbb-utóbb mindenképp sikeresek lesznek a tehetséges fiatalok. Ahhoz, hogy képességeik kibontakozhassanak feltétlenül szükség van egy támogató környezetre, Magyarországon pedig ezt felismerték. A tehetségek egy nemzet legnagyobb erőforrásai, ugyanis segítenek abban, hogy továbblépjünk és fejlődjünk, ne csak más országokat kövessünk.

A Nemzeti Tehetség Programot ötpárti konszenzussal fogadta el az Országgyűlés 2008-ban. Húszéves időkeretben, kétéves cselekvési programok végrehajtásával valósulnak meg a program célkitűzései. Évente 300-350 ezer fiatal vehet részt tehetsége kibontakoztatását segítő programokban a támogatásokból.

2,8 milliárd forint a program ez évi pályázatainak keretösszege, amely a tavalyi összegnek kétszerese és a 2013-as keretnek több mint háromszorosa. A személyi jövedelemadókból erre a célra felajánlott egy százalékok képezik a program forrásának alapját, ezt a kormány kiegészíti az összegyűlt adóbefizetésekkel egyenlő összeggel.

(forrás: kormany.hu, MTI)