A vidéki térségek közti együttműködési projektek jelentőségét fontos lesz szem előtt tartani.

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár Csíkszeredán az „Épülő Székelyföld Leader-partnerséggel” című konferencián elmondta, a  vidéki térségek közti együttműködési projektek jelentőségét fontos lesz szem előtt tartani. ugyanis akár határon átívelő is lehet ez az összefogás a jövőben, így országhatáron túli magyarlakta területek közös fejlesztési eszközéül is szolgálhat.

Az államtitkár olyan együttműködési formákat, javaslatokat fogalmazott meg a Hargita és Kovászna megye tanácsa, valamint a marosszéki önkormányzat összefogásával megvalósuló egyeztetésen, amelyek a magyar és székelyföldi Leader-csoportok közös munkájához is segítséget nyújthatnak.

Kiemelte, hogy előnyben vannak a magyarországi és a székelyföldi csoportok a Leader-program keretében kialakított nemzetközi partnerségen alapuló projektek esetében, mivel az együttgondolkodást és a közös megvalósítást megkönnyíti a közös nyelv és kultúra.

Ismertette a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszak magyarországi Leader-támogatásainak irányait, a nemzetközi együttműködési lehetőségekre is kitérve. A nemzetközi Leader-együttműködés célja a határon túli magyar lakta vidéki térségek és a magyarországi térségek közötti intenzív szakmai eszmecserék szervezése, majd ezek után a helyi gazdaságfejlesztési, piacra jutási, képzési programok közös támogatása.

1,9 milliárd forint a térségek közötti és nemzetközi együttműködésen alapuló projektekre elkülönített keret, amelyet a vidéki térségben működő mikro- és kisvállalkozások, a helyi fejlesztési stratégiák megvalósításában partner szervezetek, illetve az irányító hatóság által elismert helyi akciócsoportok várhatóan 2016-ban ismerhetnek meg.

A konferencia végén a résztvevő Leader-akciócsoportok képviselői javaslatokat fogalmaztak meg a jövőre nézve a 2007–2013-as időszakban tapasztalt problémák és az előadás keretében hallottak alapján

(forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség)