A Földművelésügyi Minisztérium által idén először elindított Termelő falu programra húsz egyedi támogatási kérelem érkezett. 173 millió forint támogatást ítéltek meg a településeknek.

Erről az agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, V. Németh Zsolt számolt be.

Hozzátette, hogy vissza nem térítendő támogatásra kérelmet a két alprogramban önkormányzatok nyújthattak be, az egyik a baromfitartást, a másik a zártkerti földrészletek revitalizációját szolgálja.

Elmondta, hogy a beérkezett kérelmek közül 13 a zártkerti földek, öt a baromfitartás, kettő pedig mindkét terület fejlesztésére vonatkozik.  Támogatják valamennyi beérkezett kérelmet, átlagosan 10 millió forintot ítéltek meg településenként.  Zala megyéből érkezett a legtöbb kérelem.

Ismertette, hogy az őshonos tenyészállomány kialakításával a génmegőrzést is szolgálja a baromfitartási program, a falvakra jellemző öngondoskodás fenntartása mellett. Az önkormányzatok az elnyert támogatásból létrehozott ökológiai típusú vegyes gazdaságaikban húst és tojást is előállítanak.

Végigköveti a program megvalósulását a gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központ, 50 százalékos előleg felvételére van lehetőségük a településeknek.

Tájékoztatása szerint a másik, a zártkerti revitalizációt szolgáló programban az ország mintegy 1 millió 150 ezer ingatlanja, mintegy 200 ezer hektár érintett, amelynek a fele gondozatlan terület.

Elmondta, hogy szeretnék elérni, hogy az öngondoskodást, az árutermelést szolgálják ezek az elaprózott, sokszor hat-nyolc tulajdonos miatt meg nem művelt területek a falvakhoz kapcsolódva.

Hozzátette, hogy az önkormányzatok helyi civil szervezetekkel együttműködve megvásárolnak ilyen földrészleteket az elnyert támogatásból, és összevonva, területalapú támogatásra jogosult területeket alakítanak ki, és rezisztens tájfajtákat, gyümölcsöt vagy zöldséget termesztenek rajtuk.

Hozzáfűzte, hogy a tárca tervei szerint tovább bővítenék a mintaprogram megvalósulását követően a Termelő falu programot.

(forrás: kormany.hu, MTI)