Az agrárium számára 712 milliárd forintnyi uniós forrás lesz elérhető ebben az évben.

A Magyar Közlönyben hirdették meg a pályázati menetrendet, mely szerint 31 felhívást tesznek közzé december végéig az 1300 milliárd forint pénzügyi kerettel rendelkező vidékfejlesztési programban. Négy kiírást ígértek októberre, melyből kettő már el is érhető.

Kiírták már az „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című felhívást, mely kerete 51,5 milliárd forint ésaz  agrár-környezetgazdálkodási kifizetések is elérhető, melyre 159 milliárd forint áll rendelkezésre. Mindkét lehetőséget november 7-én nyitják meg és egy hónapig van lehetőség pályázni.

Egyszerűsített az eljárásrend, így aki megfelel a követelményeknek és elfogadható a pályázata tartalmilag és formailag is, az megkapja a támogatást a pénzügyi keret kimerüléséig. Komoly rohamra lehet számítani.

Körülbelül 5000 nyertes pályázattal számolnak az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos felhívásnál, mely célja a természetes önszabályozó folyamatok erősítése, a talaj biológiai állapotának védelme és javítása, a növényvédő szerek szakszerűtlen használatából és a helytelen tápanyag-gazdálkodásból eredő kedvezőtlen környezeti hatások csökkentése és az élelmiszer-biztonság garantálása. Táblánként minimum 0,3 hektár művelés alá vont területre lehet támogatást kérni, és a módszerrel összességében minimum1 hektár földet kell művelni, valamint öt évig fent kell tartani az ökológiai gazdálkodást.

11 ezer pályázóval számolnak a normatív, területalapú agrár-környezetgazdálkodási kifizetések esetében, mely célja a mezőgazdasági eredetű környezeti terhelés csökkentése. A szántóföldi földhasználati kategória esetén 300 hektár nagyságú földterületig 100 százalék a támogatás intenzitása, 85 százalék 300 és 1200 hektár között és 50 százalék 1200 hektárt meghaladó terület esetében. Ezekkel szemben minden esetben 100 százalék a támogatás intenzitása a gyep, a nád és az ültetvény földhasználati kategóriák esetén.

A legnagyobb a környezetgazdálkodási kifizetések 158,6 milliárd forintos pénzügyi kerete, a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése és az erőforrás-hatékonyság növelése a feldolgozóiparban” pályázat valamivel kevesebb összeggel jelenik meg, de a sertés-, a baromfi-, a szarvasmarha- és a juhtartóknak is lesz majd külön-külön felhívás, továbbá a kertészetek korszerűsítésére vagy éppen az erdőkárok enyhítésére is nyerhető támogatás.

(forrás: vg.hu)