A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a hazai gazdasági versenyképességet növelő pályázati konstrukciókkal ösztönzi a sikeres kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet.

Erről Pálinkás József, a hivatal elnöke beszélt az MTI-nek pénteken.

Elmondta, hogy a kutatás-fejlesztési és innovációs szempontú célszerűséget helyezi előtérbe a hivatal a versenypályázati rendszer kialakítása során, mind a felfedező kutatások, mind a célzott kutatások, valamint az innovatív vállalkozások esetén, annak érdekében, hogy valóban a versenyképességet erősítő eredményekben hasznosuljanak a folyamatosan megnyíló kutatás-fejlesztési célú források, és az általános gazdaságfejlesztési célú pályázatokkal ne keveredjenek össze, amelyekre ugyancsak sokféle lehetőség van más forrásokból.

Hangsúlyozta, hogy nem a pályázatok könnyítése vagy szigorítása az elsődleges, hanem olyan pályázati portfólió és bírálati rendszer kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy a a hazai szereplők ösztönző támogatáshoz juthassanak a tényleges kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység bármely szakaszára.

Hozzátette, hogy a kutatás-fejlesztési és innovációs versenypályázatok rendszerszintű megújításának célja, hogy a hazai kutatást, fejlesztést és innovációt szemléletét és kultúráját tekintve is új növekedési pályára állítsák, a kutatásfinanszírozás rendszerét fenntarthatóvá tegyék.

Elmondta, hogy uniós és hazai forrásból mintegy 1200 milliárd forint áll rendelkezésre a kutatás-fejlesztési és innovációs célokra az évtized végéig. Összesen  257,5 milliárd forint forrás nyílik meg az idei évben  a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP), 13 milliárd a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP), valamint 27,1 milliárd a Nemzeti Kutatás-Fejlesztési és Innovációs Alapban (NKFI Alap).

Kiemelte, hogy a közép-magyarországi régió fejlettségi szintje miatt szűkre szabott uniós forrásokat az NKFI Alap túlnyomórészt vállalati innovációs járulékból származó forrásai egészítik ki.

(Forrás: http://nkfih.gov.hu/, MTI)