Egy egységes „felhordó” rendszer eddig hiányzott Magyarországon, ami eljuttatná a növekedés fázisába, illetve a kockázati tőkepiac szereplőihez a kezdő vállalkozásokat, de egy két pályázatból álló rendszer keretében most megkezdődik ennek kialakítása.

Erről a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Pálinkás József számolt be.

Hozzátette, hogy az első fázisban egy szakértői testület gyorsan dönt majd, hogy az ötletgazdának megítélhető-e néhány millió forint, amely összegből a projektjét kidolgozhatja és a legelső visszajelzéseket megszerezheti. Ha ez sikerült, akkor további mintegy 60 millió forintot kaphat a növekedéshez egy másik pályázaton, inkubátorok közreműködésével.

Ezen két pályázat mellett egy olyan felhívás is megjelenik idén ősszel, amely 10-130 millió forintot prototípus kifejlesztésére és piacra vitelére nem csak startup jellegű vállalkozásokat ösztönöz.

Az NKFI Hivatal pályázati portfóliójának az új konstrukciói a kezdő lökés és lépések megadásában segíthetnek a magyarországi startup világ szereplői számára.

Az NKFI Hivatal elnöke szerint az a cél, hogy perspektivikus legyen a pályázati rendszer, a „beugró szinten” lehetőség legyen az igazán ígéretes ötletek kidolgozásához a startup vállalkozásoknak kis tőkét kihelyezni viszonylag nagy kockázat mellett is.

A kezdő fázisban több kezdeti ígéretes termékötlet kidolgozását ösztönzi az NKFI Hivatal. Az erre a pályázatra jelentkezőkről gyors döntést hoz egy szakértői bizottság szakmai vélemények és prezentációk alapján arról, hogy a Hivatal támogatja-e az ötletet. A piaci szakértők az innovatív cégek jövőbeli sikere szempontjából az egyeztetések során a szakmailag megalapozott gyors döntést és az ösztönzők fontosságát emelték ki. Kedvező elbírálás esetén a pályázó csapat a tervek szerint maximum 3 millió forintnyi pályázati támogatást kaphat. Azonban nem jelent laza kockázatkezelést a gyors döntéshozás, befektetői tapasztalatokkal is rendelkező szakértő zsűri választja majd ki a támogatandó pályázatokat. Kiderül a kezdeti, 3 millió forintos támogatásból, hogy az ötlet működik-e vagy sem.

Már komoly szakmai, üzletfejlesztési, technológiai és pénzügyi támogatásra lehet majd pályázni egy másik, nagyobb összegű pályázat keretében. Ebben a szakaszban tervek szerint az itt már startup vállalkozással rendelkező csapatok számára inkubátorházak, akcelerátorok támogatása lesz szükséges. Kedvező elbírálás esetén egy cég itt akár körülbelül 60 millió forintos támogatást is elnyerhet.

Kezdetben összesen mintegy 6,5 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre az első két fázisra. Ebből 5 milliárd forint a GINOP-2.1.5. kódszámú pályázati keretben (Innovációs ökoszisztéma építése (startup és spin-off), míg további 1,5 milliárd forint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapban áll rendelkezésre. Természetesen csak erre a második felhívásra is lehetőség lesz pályázni.

Egy szűkebb kört céloz az ígéretes ötletek kidolgozását, valamint a startup vállalkozások fejlesztését támogató két felhívás, kifejezetten a gyors növekedésű, startup vállalatok megalakítását és fejlődését támogatja. Emellett azonban az a pályázat, amely szintén a termékfejlesztést helyezi középpontba innovatív vállalkozások számára ösztönző lehet a startup cégek számára is. Ez prototípusok kifejlesztéséhez és a piacra vezetéséhez nyújt támogatást (GINOP-2.1.7.). Ezen 20 milliárd forintnyi keretösszegű pályázatból mintegy 10-130 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatás áll majd a nyertesek rendelkezésére a Hivatal tervei szerint. Ennél a pályázatnál a cél a szoros értelemben vett meglévő termék technológiai továbbfejlesztésének, vagy egy új termék kifejlesztésének és piacosításának elősegítése

Pálinkás jelezte még, hogy két, a Start-up_13 (Gazella) programban indult inkubátorral aláírták a közelmúltban az ezzel kapcsolatos szerződést, azaz az ökoszisztéma fejlődését a fentiekben vázolt források mellett a Start-up_13 program is segíti még.

(forrás: http://nkfih.gov.hu/, portfolio.hu)