Minden szabályozás elkészült a földárverések novemberi elindulásához, a kormányhivatalokban október 15-étől közzéteszik a pályázható állami földek helyrajzi számát.

Erről Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.

Hozzátette, hogy már átadta a Nemzeti Földalap a megyei kormányhivatalok részére a mintegy tízezer 3 hektárnál nagyobb terület adatait, és folyamatosan hirdeti meg a többi, mintegy 41 ezer 3 hektár alatti földrészét, így folyamatosak lesznek a szerződéskötések is.

Közölte, hogy a megyei jogú városokban, megyeszékhelyeken, illetve a nagyvárosokban lesz a licitálás, nagyjából minden második napon, a megyei kormányhivatalok és a Nemzeti Földalap munkatársai koordinálják az árveréseket.

Tájékoztatása szerint várhatóan novemberben kezdődik a döntően szántó művelési ágba tartozó állami földterületek árverése, és lebonyolódik néhány hét alatt. Az 5,5 millió hektár magyarországi termőterület mintegy 7 százalékát, nagyjából 350-400 hektárt érint a licit.

Hangsúlyozta, hogy megjelent néhány nappal ezelőtt a földárverésekről szóló kormányhatározat, a Nemzeti Földalapról szóló törvényben benne van az árverésen történő földeladás, erre volt mód korábban is.

Kiemelte, hogy lehetővé teszi a szabályrendszer, hogy az állami földek értékesítése átláthatóan, nyilvános keretek között történjen meg, így jelent lehetnek nemcsak a vásárolni szándékozók, hanem az érdeklődők is. A törvény értelmében maximum 300 hektárt vásárolhat egy gazda, helyben lakó gazdák indulhatnak a programban, 10 százalék letéti összeg kell a licitáláshoz. A piaci ár plusz 10 százalékról indul az árverés.

Hangsúlyozta, hogy a magyar állam érdekeit több biztosíték védi a spekulációtól, hiszen helyben élő magyar állampolgár földművesek vehetnek részt az árverésen, cégek nem. Az nyer az árverésen, aki a legmagasabb árat kínálja, a szabályozás szerint egyebek között a haszonbérlők elővásárlási jogot élveznek.

Ismertetése szerint garanciális feltételek mellett lehet majd földet venni a nyilvános árverésen, 20 évi elidegenítési-terhelési tilalom mellett, az állam visszavásárlási jogának bejegyzésével. Ha egy terület nem kel el, azt újra meghirdetik, nincsen licit lefelé, viszont nincsen határ felfelé.

Arra a felvetésre, hogy most miért akarják eladni a földeket a korábbi kormányzati szándék ellenére, azt felelte, hogy a magyar gazdák tulajdonában van a legjobb helyen a föld, mivel a magyar állam nem műveli azt. Hozzátette, hogy szeretnének minél több földet vásárolni a gazdák, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és az agrárkamara is megfogalmazta igényeiket, illetve 3 hektárnál kisebb területeket évente több ezren vesznek jelenleg is.

Van igény a gazdák részéről a nagyobb területen való gazdálkodásra, ami azzal a kormányzati szándékkal egyezik, hogy azé legyen a föld, aki megműveli, a magyar állam tulajdonában lévő földek helyben lakó magyar földművesekhez kerüljenek.

(forrás: kormany.hu, MTI)