Az uniós krízistartalékból felszabadított 8,4 milliárd forint kifizetése mintegy 65 ezer termelő számára pénteken megkezdődött.

Erről Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára tájékoztatta az MTI-t.

Közölte, hogy visszatérítésben azok a termelők részesülnek, akiknek a 2000 eurót meghaladták a 2014. évi közvetlen támogatásaik, ezért korábban 1,3 százalékkal csökkentették az e feletti részt.

Ismertette, hogy közvetlen támogatásnak minősülnek az egységes területalapú támogatás mellett az elkülönített támogatások (cukor, ipari zöldség-gyümölcs, bogyós gyümölcs), a különleges támogatások (tej, rizs), a szerkezetátalakítási támogatások (dohány, zöldség-gyümölcs) és a biztosítási díjtámogatás uniós része. A tejtermelők jogosultak a teljes visszatérítésből 1,1 milliárd forintra.

A 2014-ben beadott közvetlen támogatási kérelmekre nyújtott támogatást a pénzügyi fegyelem alkalmazása miatt csökkenteniük kellett tagállamoknak, ha egy termelőnél meghaladta a 2000 eurót a közvetlen támogatási jogcímek alapján járó összeg. A 2000 euró fölötti részre kellett alkalmazni a csökkentést. Az Európai Unió (EU) a mezőgazdasági költségvetési fejezet krízistartalékát ebből az összegből képezte. Mivel nem használták fel a krízistartalékot, az elvont pénzt a tagállamok visszakapják, amelyet az érintett termelőknek október 15-ig visszatérítenek. Magyarország a gazdálkodóknak. ilyen módon 26,9 millió eurót, azaz mintegy 8,4 milliárd forintot juttat vissza.

Minden olyan termelőre vonatkozik a visszatérítés, akinek meghaladja a 9 hektárt a területalapú támogatásra (SAPS) jogosult területe, mintegy 620 000 forint volt a 2000 eurónak megfelelő összeg 2014-ben, amelyet 9 hektár felett lehetett megkapni. A területi küszöb alacsonyabb, ha egyéb jogcímen is kapott közvetlen támogatást a gazdálkodó.

Mintegy 4,5 millió hektárt és a termelők 37 százalékát, azaz mintegy 65 ezer gazdálkodót érint a visszatérítés. A teljes 8,4 milliárd forintos összeg 13,3 százalékára, azaz mintegy 1,12 milliárd forintra jogosultak a tejtermelők az általuk használt mezőgazdasági területek, valamint a 2014-ben működő különleges tejtámogatás révén.

Szeptember 7-én jelent meg a visszatérítés kifizetéséről szóló FM rendelet.

(forrás: kormany.hu, MTI/FM Sajtóiroda)