Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) pályázatot hirdetett a hazai hulladékgazdálkodással kapcsolatos lakossági szemléletformálásra, a környezettudatos gondolkodás erősítésére.

A pályázat keretében megvalósítható a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésével, a hulladékok keletkezésének megelőzésével és a hulladékká vált anyagok újrahasznosításával illetve újrahasználatával kapcsolatos projekt. Nagyon fontos, hogy az a környezeti nevelésre, a környezettudatosság erősítésére, a felelős magatartás és az ahhoz szükséges információk megismerésére és elsajátítására irányuljon.

Többek között szervezhető rendezvény (pl. workshop, kiállítás, tanulmányút, szakmai tájékoztató fórum, konferencia, vetélkedő) és készíthető kiadvány (pl. különböző információs, tájékoztató anyagok), amely a lakosság egy részét, esetleg egy speciális célcsoportot szólít meg. A projekt megvalósítása során kiemelt szempont kell, hogy legyen, hogy helyi szinten, a helyi adottságokhoz és körülményekhez, valamint igényekhez igazítva ösztönözze cselekvésre, szemléletváltásra a lakosságot.

Pályázhatnak önkormányzatok, civil szervezetek – egyesületek, alapítványok -, gazdasági társaságok, köznevelési intézmények – óvodák, általános és középiskolák, szakképző intézmények, kollégiumok – és felsőoktatási intézmények, valamint egyházak, vagy ezek társulásai. 

A minimálisan igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege bruttó 2 millió, a maximálisan kérhető támogatás bruttó 5 millió forint. A kiíró tájékoztatása szerint a pályázat keretében megvalósítható a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésével, a hulladékok keletkezésének megelőzésével és a hulladékká vált anyagok újrahasznosításával, illetve újrahasználatával kapcsolatos projekt.

A rendelkezésre álló keretösszeg bruttó 200 millió forint. A pályázathoz önrész biztosítására nincs szükség. A minimálisan igényelhető összeg bruttó 2 millió, a maximálisan kérhető támogatás bruttó 5 millió forint. A támogatás vissza nem térítendő támogatás, amelynek kifizetése előfinanszírozott formában történik

Pályázatot a forrás kimerüléséig, de legkésőbb 2015. november 20-án éjfélig lehet benyújtani. A hiánytalan dokumentáció elektronikus úton történő beérkezésének sorrendjében történik az elbírálás.

(forrás: www.szelektivinfo.hu, MTI)