Folytatódik az Otthon Melege Program. 

A  hűtő- és fagyasztógépek, kazánok- és nyílászárók cseréjét célzó, valamint a társasházaknak szóló pályázatok után az ötödik alprogramja az új, magas energiahatékonyságú mosógépek beszerzéséhez nyújt vissza nem térítendő állami támogatást a magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek számára.

A a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, Szabó Zsolt az M1 aktuális csatornán számolt be arról, hogy a folytatódó Otthon Melege program keretében júliustól a kormány mintegy 12 ezer családnak nyújt anyagi támogatást energiatakarékos mosógép megvásárlásához.

A beruházások megvalósulásával, a készülék cserével  minimum 10%-os energia vagy 20 kg/év szén-dioxid-megtakarítást szükséges elérni.

A vissza nem térítendő támogatás minden esetben a berendezés vételárának 50 százaléka, de háztartási gépenként maximum 25 ezer forint  A+ kategóriájú gépek esetén, 40 ezer forint A++ kategóriájú gépek esetén és 45 ezer forint A+++ kategóriájú gépek esetén.

Régiónként történik az alprogramban rendelkezésre álló bruttó 500 millió forint forrás elosztása. Szükség esetén a régiók közötti forrás átcsoportosítására fenntartja a jogot a tárca.

A megjelenést követően, a 2015. július 1-je és 2015. szeptember 30-a közötti időszakban, illetve a támogatáshoz rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújthatók be a pályázatok, kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül. Ehhez rendelkezniük kell ügyfélkapus regisztrációval a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon a pályázóknak. 

Az Észak-Magyarországi Régióban a július 14-től lehet benyújtani a pályázatokat.

Önálló pályázati kerete van minden régiónak.

A programnak köszönhetően akár augusztusban, szeptemberben lecserélhetik régi mosógépüket az első pályázók Szabó Zsolt szerint.

Az NFM közleményéből az derült ki, hogy a mosógépek cseréjére bruttó 500 millió forint lesz az alprogramban.

Már elérhető a Pályázati Felhívás, a Pályázati Útmutató és annak mellékletei a www.kormany.hu oldalon.
2015 júniusának második felétől válik elérhetővé a pályázatbenyújtó felület.

(forrás: http://www.hkik.hu/)