Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program kertében a kormány négymilliárd forintot fordít tanodák támogatására.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Langerné Victor Katalin számolt be arról, hogy a következő három évben az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program kertében a kormány négymilliárd forintot fordít tanodák támogatására.

Hozzátette, hogy már megjelent az erről szóló tájékoztató a Magyar Közlönyben, és várhatóan szeptemberben jelennek meg a pályázatok.

Beszámolt arról, hogy a tanodák támogatására az elmúlt két évben a kormány 5,4 milliárd forintot fordított. Ebben az időszakban több mint négyezer hátrányos és halmozottan hátrányos gyermek tanult az ország 174 tanodájában. A gyermekeknél a leglátványosabb és mérhető fejlődés az iskolai hiányzások számának drasztikus, hússzázalékos csökkenése volt, valamint a tanulmányi eredményeik is javultak.

Valamint arról is beszélt, hogy fontos az is, hogy az értelmes, konstruktív szabadidő eltöltésére vezeti rá a gyermekeket a program. A tanodák fontosak a kormányzatnak és a felzárkózási szakpolitikának, mert ez a legjobb forma arra, hogy a segítsék a gyermekeket, a másnapi órákra felkészítsék őket, és hozzájuthassanak olyan, sokszor apró sikerélményekhez, amelyek révén sikeres felnőttek lehetnek.

Hangsúlyozta, hogy: „tanodába járni nem azt jelenti, hogy valaki rosszul tanul, hanem hogy jól akar tanulni”.

Kiemelte a munkára való alkalmasságot segítő intézkedéseket, a képzéseket, a mentorálást. Hozzátette, hogy a romák körében 48 százalékról 26 százalékra csökkent a munkanélküliség a vizsgált időszakban a felmérés szerint. A  szegénység előfordulásának csökkenését mutatja a romák körében a 2014-re becsült adat.

(Forrás: MTI)