A hátrányos helyzetű, illetve roma gyerekek tanulását, integrációját és szocializációját segítő tanodák ötmilliárd forintra pályázhatnak október 30-ától.

Erről Köpeczi-Bócz Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára számolt be pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elmondta, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program első nyílt pályázati felhívására azok a civil és egyházi szervezetek jelentkezhetnek, amelyeknek jelenleg nincs futó pályázatuk, most nem pályázhatnak állami intézmények. Mintegy 170-200 jelentkezőre számítanak. December 31-ig lehet benyújtani a pályázatokat.

Kiemelte, hogy a cél a folytonosság és a lehetőség biztosítása, azért, hogy a hátrányos helyzet ne öröklődjön tovább az érintett családokban, valamint az iskolát képzettség nélkül elhagyók száma csökkenjen. Utóbbi az Európa 2020 stratégiához szorosan kapcsolódik, amelyben vállalta a kormány, hogy az iskolaelhagyók számát 10 százalék alá csökkenti és a felsőoktatásban tanulókét 30 százalék fölé emeli.

Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára elmondta, eddig tanodába 3-4 ezer gyerek járt, azonban a pályázatnak köszönhetően akár hatezerre is nőhet. Elkészült a „tanodasztenderd” az eddigi tapasztalatok értékelése után, amely a tanodák tevékenységét egyfajta minőségbiztosításként szabályozza majd. A tanodák a kitörésre és a felemelkedésre valós esélyt kínálnak, ennek pedig a már az előző két évben is működő tanodák kézzelfogható bizonyítékát nyújtották.

Hangsúlyozta, hogy nem csupán a tanulásban segítenek ezek az intézmények, hanem annál sokkal többet nyújtanak. Kompenzálják mindazokat a hátrányokat, amelyek a gyerekek teljesítményét akadályozzák. Kultúraközvetítéssel, közösségfejlesztéssel és szabadidős programok szervezésével . összetett segítséget nyújtanak.

(forrás: kormany.hu, MTI)