Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mintegy 2.500 európai uniós projekt záró helyszíni ellenőrzését folytatta le 2015-ben.

Az idei év első heteiben több, mint 400 fejlesztés helyszínén jártak az ellenőrök, nagyságrendileg pedig 2016-ban további 1.600, a benyújtott záró elszámolásokhoz kapcsolódó záró helyszíni ellenőrzés és 400 utánkövetéses helyszíni ellenőrzés lefolytatása várható.

Dr. Köpeczi-Bócz Tamás, EU fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár tájékoztatása alapján a záró elszámolások benyújtása utáni helyszíni ellenőrzések célja kettős. Egyfelől a minisztériumnak látnia kell a benyújtott elszámolások mögötti valós teljesítést, másfelől ki kell szűrnie az esetleges szabálytalanságokat és a tapasztalatokat levonva terveznie és végrehajtania a következő időszak humán fejlesztéseit.

Az államtitkár szerint a humán fejlesztéseknél különösen fontos, hogy ésszerűen történjen az uniós források felhasználása, hiszen olyan meghatározó ágazatok érintettek benne, mint a köznevelés, az egészségügy, a felsőoktatás, szociális ellátás, a család- és ifjúságügy, a sport, a kultúra, vagy éppen az egyházügy. Éppen ezért Dr. Köpeczi-Bócz Tamás kinevezését követően, az elmúlt bő fél év során majdnem olyan nagy számú ellenőrzést folytatott le az EMMI az uniós források felhasználásával kapcsolatosan, mint 2010 és 2015 között összesen.

A TÁMOP és TIOP operatív programok kedvezményezettjei részére a 2007-2013-as programozási időszak kezdete óta összesen, több mint 1.855 Mrd Ft kihelyezése történt meg. A szorosan ütemezett kifizetési tervezésnek köszönhetően ez idáig a kedvezményezettek által benyújtott számlák alapján 1.748 Mrd Ft támogatás elszámolására került sor. A teljes lekötött összeg elszámolása érdekében az eddigieken felül, közel 200 projekt esetében szükséges még a záró elszámolási csomag beérkezése. Kizárólag a záró beszámolók beérkezése után folytathatóak le a záró helyszíni ellenőrzések, ahogyan az történt például az Országos Roma Önkormányzat, „Híd a munka világába” elnevezésű projektje kapcsán is. A záró beszámolók beérkezésével egyidejűleg ütemezetten történnek a kifizetések és tovább folynak a helyszíni ellenőrzések.

(forrás: kormany.hu, EMMI Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárság)