Az európai uniós és nemzeti támogatások mellett a mezőgazdaság finanszírozhatóságát jelentősen befolyásolják a kedvező feltételű hitelkonstrukciók.

Erről Czerván György számolt be a II. Agrár Szakmai Fórumon, pénteken, Encsen.

Kiemelte. hogy  tavaly megújultak a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) kedvezményes kamatozású forgóeszköz hitelprogramjai, összesen 29 milliárd forint keretösszeggel. Ezen belül az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 mezőgazdasági termelők, kiemelten az állattenyésztés finanszírozása 15 milliárd forint keretösszeggel áll rendelkezésre; az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 termelői szerveződések finanszírozása, 8 milliárd forint keretösszeget biztosít, valamint az MFB Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram 2020 az élelmiszeripari vállalkozások finanszírozása nyújt 6 milliárd forint keretösszeget.

A programok keretében nyújtott hitelek kamatfizetéséhez a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 60%-os, de legfeljebb évi 4 százalékpontos kamattámogatást nyújt, így a ténylegesen fizetendő kamat mértéke 60%-os kamattámogatás mellett 2-2,2%. A hitelprogramok futamideje 6-7 év, 3-4 év türelmi idővel.

Elmondta, hogy aAgrár és TÉSZ Forgóeszköz hitelprogram és az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) a jégesővel érintett településen gazdálkodók számára teljes mértékben kamat- és költségmentessé vált a 2016. március 31-ig hatályba lépett hitelszerződések esetében.

Emlékeztetett, hogy az Agrár Széchenyi Kártya szintén népszerű a kedvező feltételek miatt az egyéni gazdaságok körében. A konstrukció 2011. évi indulása óta már 23 milliárd forint értékben kötöttek szerződést, ebből 70 százalékos részarányt képviselnek az egyéni gazdaságok hitelei. A hitelhez az FM továbbra is évi 4 százalékpontos kamattámogatást és 50%-os kezesi díjtámogatást nyújt. A ténylegesen fizetendő kamat mértéke jelenleg: 1,35 % évente.

Megerősítette, hogy 2015. augusztus végétől az ASZK folyószámlahitel maximális hitelösszeg 25-ről 50 millió forintra, a lezárt üzleti évvel nem rendelkező fiatal mezőgazdasági termelők számára adható hitelösszeg pedig 10-ről 15 millió forintra emelkedett.

Hangsúlyozta, hogy a 2013. június elsején elindult Növekedési Hitelprogram (NHP) jól szolgálja az ágazati érdekeket. Az első szakaszban a hitelek 15 százalékát (mintegy 103 milliárd forintot) a mezőgazdasági, míg 6 százalékát (41 milliárd forintot) az élelmiszeripari vállalkozások igényelték. Az NHP második szakaszában (2015. december 31-ig) már a hitelek 21 százalékát (293 milliárd forintot) a mezőgazdasági, míg 8 százalékát (109 milliárd forintot továbbra is az élelmiszeripari vállalkozások kapták.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)